За тестото:
1 ч.ч. прясно мляко,
1 ч.ч. вода,
1 ч.л. суха мая или 20 гр жива,
2 яйца,
3 с.л. олио,
1 ч.л. захар,
1 ч.л. сол,
3 ч.ч.брашно,
сусам,
1 жълтък за намазванe
Плънка:
300 гр кайма,
1 глава лук,
4-5 кисели краставички,
100 гр кашкавал,
2 домата,
1 к л кимион,
1 кл черен пипер,
1 ч л сол,
1 кл чубрица,
1 кл червен пипер,
2-3 скилидки чесьн
Млякото и водата се затоплят, в тях се разтваря маята и захарта, оставя се да шупне. Добавят се олиото, солта и яйцата (1 цяло и 1 белтък, жълтъкът е за намазване), разбърква се сместа и като сипвате брашното, замесвате меко тесто. Слагате в съд, намазан с олио, покривате отгоре и оставяте на топло да втаса.
През това време си пригответе плънката. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтина до омекване. Добавете каймата. Подправете с подправките. Нарежете на кубчета киселите крастанички и кашкавала. Обелете и нарежете на кубчета доматите и добавете всичко при каймата. Гответе каймата до готовност и докато изври водата от доматите. Отстранете от котлона. Готовото тесто разделете на топки. Всяка топка разточете на тънка кръгла кора. Разрежете я с помощта на нож за тесто на 8 триъгълника. Поставете малко от плънката в широкия край на всеки триъгълник. Леко загънете отстрани ъгълчетата, за да не изтече плънката и навийте на кифличка, която сьщо завийте на охлюв като баница. По същия начин навийте всички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и намажете с яйце. Поръсете сьс сусам. Изпечете до зачервяване. През това време пригответе втората тава с кифлички за печене. Общо излизат 3 тави.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност