Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Катми

От Соня Шатева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

за 10-12 броя (около 20см)

    1 яйце
    200 г кисело млко(4,5%)
    180 мл вода
    щипка сол
    1 ч.л. захар
    1/2 пакет суха  мая (4 г)
    200 г брашно (добавяйте внимателно, до желаната гъстота, може и по-малко и повече)


    Във висок съд се счупва яйцето и се прибавя солта, захарта и млякото
    Разбива се с блендер за няколко секунди
    добавя се леко затоплената вода( аз сложих и малко прясно мляко)
    брашното се пресява и се смесва с маята
    бавно, на части брашното се добавя към течността до желаната гъстота("по-гъсто от боза") Аз бих го сравнила със стандартно кексово тесто
    покрива се и се оставя на топло да втаса - снимките със синята чиния. Получават се мехурчета, а обема се увеличава

    тиган с дебело дъно или сач се загрява и се намазва с олио еднократно
    с черпак се изсипва в тигана и се пържи от двете страни
    с по-гъстото тесто се наложи да го разстилам с лъжица

    готово е за обръщане, когато се образуват дупчици по цялата повърхност

    изваждат се и веднага се мажат с масло - не го пропускайте!
    сервират се със сирене, сладко или мед, ядки

Дайте оценка:

Тагове: яйца кафява захар суха мая кисело мляко вода брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче