за 10-12 броя (около 20см)
1 яйце
200 г кисело млко(4,5%)
180 мл вода
щипка сол
1 ч.л. захар
1/2 пакет суха мая (4 г)
200 г брашно (добавяйте внимателно, до желаната гъстота, може и по-малко и повече)
Във висок съд се счупва яйцето и се прибавя солта, захарта и млякото
Разбива се с блендер за няколко секунди
добавя се леко затоплената вода( аз сложих и малко прясно мляко)
брашното се пресява и се смесва с маята
бавно, на части брашното се добавя към течността до желаната гъстота("по-гъсто от боза") Аз бих го сравнила със стандартно кексово тесто
покрива се и се оставя на топло да втаса - снимките със синята чиния. Получават се мехурчета, а обема се увеличава
тиган с дебело дъно или сач се загрява и се намазва с олио еднократно
с черпак се изсипва в тигана и се пържи от двете страни
с по-гъстото тесто се наложи да го разстилам с лъжица
готово е за обръщане, когато се образуват дупчици по цялата повърхност
изваждат се и веднага се мажат с масло - не го пропускайте!
сервират се със сирене, сладко или мед, ядки
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност