Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ароматен и приятно пикантен карфиол на скара

Лесна рецепта за оставащите топли уикенди

10’ Подготовка
20’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Печен на скара е един от най-добрите начини за приготвяне на карфиол, а може би и най-лесният.

В рецептата, която ще ви предложим днес, за овкусяването му са използвани само сол, зехтин и чили на прах. След изпичането на розичките карфиол, върху тях се изстисква лимонов сок, след което се гарнират с нарязан на ситно див лук (може и перата на пресен). Изпеченият зеленчук е подходящ като самостоятелно ястие или гарнитура към пържоли, риба или пиле.

Рецептата е изпълнима както на скара на дървени въглища, така и на електрическа скара и грил тиган.

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава карфиол, разделена на големи розички
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. чили на прах
  • ½ средно голям лимон
  • Ситно нарязан див лук за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа сложете карфиола, полейте го със зехтина и го овкусете с подправките.
  2. Сложете розичките върху скарата (температурата трябва да е около 200 градуса) и затворете с капака. Гответе около 10 мин., обърнете ги от другата страна и ги печете отново за 10-15 мин. Накрая трябва да придобият приятен златистокафяв цвят.
  3. Преместете готовия карфиол в купа. Изстискайте върху него пресен лимонов сок, разбъркайте, след което гарнирайте с дивия лук и сервирайте.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол пресен лук лимон карфиол лют пипер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче