Печен на скара е един от най-добрите начини за приготвяне на карфиол, а може би и най-лесният.
В рецептата, която ще ви предложим днес, за овкусяването му са използвани само сол, зехтин и чили на прах. След изпичането на розичките карфиол, върху тях се изстисква лимонов сок, след което се гарнират с нарязан на ситно див лук (може и перата на пресен). Изпеченият зеленчук е подходящ като самостоятелно ястие или гарнитура към пържоли, риба или пиле.
Рецептата е изпълнима както на скара на дървени въглища, така и на електрическа скара и грил тиган.
Необходими продукти:
- 1 голяма глава карфиол, разделена на големи розички
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. чили на прах
- ½ средно голям лимон
- Ситно нарязан див лук за поръсване
Начин на приготвяне:
- В голяма купа сложете карфиола, полейте го със зехтина и го овкусете с подправките.
- Сложете розичките върху скарата (температурата трябва да е около 200 градуса) и затворете с капака. Гответе около 10 мин., обърнете ги от другата страна и ги печете отново за 10-15 мин. Накрая трябва да придобият приятен златистокафяв цвят.
- Преместете готовия карфиол в купа. Изстискайте върху него пресен лимонов сок, разбъркайте, след което гарнирайте с дивия лук и сервирайте.
ИЗБРАНО