Измерването на точните количества подправки и хранителни продукти често е ключово за успешното приготвяне на различните видове ястия. Въпреки че кухненската везна е най-точният инструмент за тази цел, не всеки разполага с такава в дома си. За щастие, има няколко алтернативни метода, които могат да бъдат използвани за точно измерване на теглото и обема на различните съставки.
Всичко, което е необходимо, го има във всеки дом. Ще ви трябват само два вида чаши (кафена и чаена), както и два вида лъжици (чаена и супена). Чаените лъжички са много удобни за измерване при приготвяне на рецепти от бебешката кухня, тъй като там количествата трябва да бъдат много точни, а в същото време са много малки.
Измерване с чаена лъжичка:
1 ч.л. захар - 5 г
1 ч.л. сол - 5 г
1 ч.л. брашно - 3 г
1 ч.л. ориз - 4 г
1 ч.л. грис - 4 г
1 ч.л. олио или зехтин - 5 г
Използване на супена лъжица:
1 с.л. захар - 25 г
1 с.л. брашно - 15 г
1 с.л. олио или зехтин - 15-20 г
1 с.л. прясно мляко - 15 г
Мерене с кафена чаша:
1 к.ч. захар - 65 г
1 к.ч. брашно - 50 г
1 к.ч. прясно мляко - 55 г
С чаена чаша:
1 ч.ч. захар - 220 г
1 ч.ч. брашно - 150 г
1 ч.ч. ориз - 210 г
1 ч.ч. грис - 200 г
1 ч.ч. олио или зехтин - 220 г
Тегло на някои основни продукти:
1 среден морков - 50 г
1 среден картоф - 80 г
1 среден домат - 100 г
1 средна чушка - 50 г
1 средна филия - 50 г
1 средно яйце - 50-70 г
1 малка глава лук - около 120 г
1 средна глава лук - около 160 г
1 голяма глава лук - около 250 г