Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Теглилки и мерилки: Как да измерваме точно без кухненска везна

Ще ви трябват предмети, които ги има във всяка кухня

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Измерването на точните количества подправки и хранителни продукти често е ключово за успешното приготвяне на различните видове ястия. Въпреки че кухненската везна е най-точният инструмент за тази цел, не всеки разполага с такава в дома си. За щастие, има няколко алтернативни метода, които могат да бъдат използвани за точно измерване на теглото и обема на различните съставки.

Всичко, което е необходимо, го има във всеки дом. Ще ви трябват само два вида чаши (кафена и чаена), както и два вида лъжици (чаена и супена). Чаените лъжички са много удобни за измерване при приготвяне на рецепти от бебешката кухня, тъй като там количествата трябва да бъдат много точни, а в същото време са много малки.

Измерване с чаена лъжичка:

1 ч.л. захар - 5 г

1 ч.л. сол - 5 г

1 ч.л. брашно - 3 г

1 ч.л. ориз - 4 г

1 ч.л. грис - 4 г

1 ч.л. олио или зехтин - 5 г

Използване на супена лъжица:

1 с.л. захар - 25 г

1 с.л. брашно - 15 г

1 с.л. олио или зехтин - 15-20 г

1 с.л. прясно мляко - 15 г

Мерене с кафена чаша:

1 к.ч. захар - 65 г

1 к.ч. брашно - 50 г

1 к.ч. прясно мляко - 55 г

С чаена чаша:

1 ч.ч. захар - 220 г

1 ч.ч. брашно - 150 г

1 ч.ч. ориз - 210 г

1 ч.ч. грис - 200 г

1 ч.ч. олио или зехтин - 220 г

Тегло на някои основни продукти:

1 среден морков - 50 г

1 среден картоф - 80 г

1 среден домат - 100 г

1 средна чушка - 50 г

1 средна филия - 50 г

1 средно яйце - 50-70 г

1 малка глава лук - около 120 г

1 средна глава лук - около 160 г

1 голяма глава лук - около 250 г

Купете купи и чинии

Придайте стил и уют на дома си с богата палитра от красиво изработени купи и чинии. С тях ще направите и процеса на готвене едно доста по-приятно изживяване..

Дайте оценка:

Тагове: зехтин олио домати моркови картофи яйца бяла захар чушки прясно мляко хляб ориз грис кромид лук брашно