За капамата ще ни трябват два тигана като единият трябва да е плитък, а другият - да е с по-голям диаметър и да е по-дълбок, защото с него в един прекрасен момент ще захлупим по-малкия. Аз лично използвам като основен тигана ни за палачинки, а захлупвам с по-дълбокия от типа "уок".
Ястието става много бързо и се прави с комбинация от свинско и пилешко месо. Двата вида мръвки можем да сварим предварително или пък да използваме готови от буркан или пакет. На снимките, които виждате тук, е правено по втория начин.
Първо, да си подготвим зеленчуците:
Или, да си спретнем заготовките. Нарязваме половин голяма червена чушка на колелца (6 бр.) като те трябва да са от средната част на зеленчука, иначе ще станат много малки.
Нарязваме си и по половин глава от стар лук и червен лук, както и смачкваме на грубо две скилидки чесън.
Нагряваме един тиган на максимална температура - в него ще довършим и цялата гозба.
Чушките:
Без никаква мазнина печем резените от чушка от двете страни докато хванат хубава загоряла коричка и ги вадим в една чинийка, за да си починат настрана.
Капамата:
С 1 с.л. зехтин запържваме чесъна за около минута, след което добавяме и двата вида лук. Намаляме огъня, поръсваме с малко мащерка и след около 3 мин. вадим зарзавата от тигана. Отделяме го в една купичка.
Забърсваме тигана с кухненска хартия и увеличаваме силата на огъня. Запържваме първо пилешкото, нарязано на едри парчета, а после и свинското - на тънки ивици. След 5 мин. добавяме и лука с чесъна. Разбъркваме добре.
Отгоре редим резените от чушка, дафиновия лист и поръсваме от настърганото твърдо сирене. Захлупваме малкия тиган с големия, след 5 мин. когато сиренето вече се е разтопило, слагаме бучка масло в средата на капамата и поръсваме с наситнени копър и магданоз.
Отново захлупваме с тигана и след 3 мин. изключваме котлона. Изчакваме още 5 минутки да се поразтопи и задуши манджата, махаме горния тиган и я сервираме в малкия докато ястието още дими. Поливаме с малко зехтин. Тигана се поднася върху дървена дъска - хем за красота, хем за да не изгорим някоя покривка.
Да ви е сладко!
Ето и необходимите продукти, накратко:
- половин червена чушка
- 20 г краве масло
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- пресен копър
- пресен магданоз
- 100 г варено свинско месо
- 100 г варено пилешко месо
- мащерка
- сол
- черен пипер
- кромид лук, половин глава, на шайби
- червен лук, половин глава, на шайби
- дафинов лист, 3 бр.
- настъргано твърдо сирене