Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Тази бърза "Захлупена капама" е по-вкусна от обикновената и даже не ви и трябва гювеч

Ястието се приготвя много бързо и лесно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
3’ Подготовка
15’ Време за готвене
3 Порции
2 Трудност

За капамата ще ни трябват два тигана като единият трябва да е плитък, а другият - да е с по-голям диаметър и да е по-дълбок, защото с него в един прекрасен момент ще захлупим по-малкия. Аз лично използвам като основен тигана ни за палачинки, а захлупвам с по-дълбокия от типа "уок".

Ястието става много бързо и се прави с комбинация от свинско и пилешко месо. Двата вида мръвки можем да сварим предварително или пък да използваме готови от буркан или пакет. На снимките, които виждате тук, е правено по втория начин.

Снимка: Юлиян Илиев

Първо, да си подготвим зеленчуците:

Или, да си спретнем заготовките. Нарязваме половин голяма червена чушка на колелца (6 бр.) като те трябва да са от средната част на зеленчука, иначе ще станат много малки.

Нарязваме си и по половин глава от стар лук и червен лук, както и смачкваме на грубо две скилидки чесън.

Нагряваме един тиган на максимална температура - в него ще довършим и цялата гозба.

Снимка: Юлиян Илиев

Чушките:

Без никаква мазнина печем резените от чушка от двете страни докато хванат хубава загоряла коричка и ги вадим в една чинийка, за да си починат настрана.

Снимка: Юлиян Илиев

Капамата:

С 1 с.л. зехтин запържваме чесъна за около минута, след което добавяме и двата вида лук. Намаляме огъня, поръсваме с малко мащерка и след около 3 мин. вадим зарзавата от тигана. Отделяме го в една купичка.

Снимка: Юлиян Илиев

Забърсваме тигана с кухненска хартия и увеличаваме силата на огъня. Запържваме първо пилешкото, нарязано на едри парчета, а после и свинското - на тънки ивици. След 5 мин. добавяме и лука с чесъна. Разбъркваме добре.

Снимка: Юлиян Илиев

Отгоре редим резените от чушка, дафиновия лист и поръсваме от настърганото твърдо сирене. Захлупваме малкия тиган с големия, след 5 мин. когато сиренето вече се е разтопило, слагаме бучка масло в средата на капамата и поръсваме с наситнени копър и магданоз.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

Отново захлупваме с тигана и след 3 мин. изключваме котлона. Изчакваме още 5 минутки да се поразтопи и задуши манджата, махаме горния тиган и я сервираме в малкия докато ястието още дими. Поливаме с малко зехтин. Тигана се поднася върху дървена дъска - хем за красота, хем за да не изгорим някоя покривка.

Снимка: Юлиян Илиев

Да ви е сладко!

Ето и необходимите продукти, накратко:

  • половин червена чушка
  • 20 г краве масло
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • пресен копър
  • пресен магданоз
  • 100 г варено свинско месо
  • 100 г варено пилешко месо
  • мащерка
  • сол
  • черен пипер
  • кромид лук, половин глава, на шайби
  • червен лук, половин глава, на шайби
  • дафинов лист, 3 бр.
  • настъргано твърдо сирене

Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер мащерка дафинов лист лук червен лук магданоз копър свинско пилешко сирене моцарела чушка

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче