Често се случва да не успеем да преценим съвсем точно количеството макарони, които ще са ни необходими. След това идва трудният въпрос с още по-труден отговор - какво да правим с тях?
Ето няколко съвета в тази посока, които да улеснят кулинарния ви живот.
Макаронена салата
Остатъкът от сварените макарони могат да бъдат основа за стахотна хранителна салата. Добавете нарязани зеленчуци като чушки, краставици, домати и червен лук. Смесете със зехтин, оцет, сол и пипер, и малко настърган пармезан и готово - вече разполагате с чудесна алтернатива. Ако предпочитате, може да използвате майонеза, песто, както и други любими сосове.
Макарони със сирене
Превърнете сварените макарони в солен вариант на любимия на мнозина десерт. Загрейте малко масло и брашно в тиган, добавете прясно мляко и настъргано сирене, докато се получи гладък сос. Смесете соса с макароните и запечете за кратко във фурната с малко настърган кашкавал отгоре.
Фритата с макарони
Направете фритата с макарони, като смесите сварените макарони с разбити яйца, настъргано сирене и нарязани зеленчуци. Изпечете в тиган, докато яйцата се стегнат и сиренето се разтопи.
Вариациите тук са безкрайни, така че експериментирайте.
Запеканка с макарони
Смесете макароните с нарязана шунка, зеленчуци и сирене. Залейте със сметана или сос бешамел и запечете във фурната до златисто.
Използвайте ги вместо фиде
Добавете сварените макарони към супи в края на готвенето вместо фиде. Те ще придадат плътност и текстура на бульона.