Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Разгръщащото аромати чесново масло

И една лесна рецепта как да го приготвите у дома


Комбинацията между чесън и масло е меко казано невероятна. Тази съблазнителна двойка е ключовата съставка към идеалния чеснов хляб, но тя с лекота би направила чудеса с морски дарове, пържоли, зеленчуци и всякакъв вид тестени изкушения.

В днешно време може да купите овкусено масло от всеки магазин, но то е толкова лесно за приготвяне, че минималните усилия, които ще положите, защото те наистина са такива, ще ви се отблагодарят стократно. Освен това ще сте сигурни какво точно има в него.

Рецептата, която ще ви споделим, съдържа само три съставки - масло, чесън и малко ситно нарязан магданоз или друга любима ваша прясна подправка, импровизирайте. Разбира се, това е една от многото вариации, на които с лекота ще се натъкнете в интернет. Независимо дали ще се спрете точно на тази, нека поговорим за някои важни неща, благодарение на които ще сте сигурни в перфектния финален резултат всеки път.

Простите стъпки за едно наистина вкусно чесново масло

  • Винаги избирайте масло по ваш вкус. Някои имат по-силен животински мирис, други значително по-лек, но правилото тук е следното - купете такова, каквото бихте хапвали върху препечената си филийка. Соленото масло в тази рецепта би се вписало добре, но не е проблем да използвате и без сол, тъй като винаги можете да го посолите по ваша преценка.
  • Не посягайте към чесъна на прах. На идеята за него ще се натъкнете в не малко рецепти. Ние обаче ви съветваме да я пропуснете, тъй като нищо не е способно да се сравни със силата на пресния чесън и неговия аромат. Само няколко скилидки ще направят вкуса на маслото неустоим, а допирът му с горещата храна ще освободи още повече пленителните му качества. Може да комбинирате пролетен и стар чесън, за да разгърнете повече пластове във вкуса.
  • Пресните подправки внасят допълнителна свежест на маслото. Със своя богат аромат те ще го разнообразят с лекота и ще допълнят пиперливия вкус на чесъна. В никакъв случай не ги приемайте като задължителен компонент, но все пак ви ги препоръчваме силно.

Най-доброто съотношение на основните елементи - чесъна и маслото - е две скилидки на 4 с.л. масло. Разбира се, всеки има свои предпочитания към това колко чеснов би искал да бъде вкусът, затова ако ви се струва слаб, просто добавете още чесън.

Добрата новина е, че домашно приготвеното чесново масло издържа дълго време в хладилника. Така то спокойно ще остане годно до две седмици, докато замразено в камерата ще може да го използвате до една година. Само не забравяйте да го увиете добре или да го приберете в херметически затворен контейнер, за да не поема странични миризми от хладилника.

Възможно е да използвате това ароматно мало и студено, но вкусовете му разцъфтяват, когато го сервирате на стайна температура или затоплено. Оттук възможностите, за които да го използвате, стават безкрайни. Аспержите, картофите, царевиците и почти всички други видове зеленчуци биха били повече от щастливи да влязат в комбина с чесновото масло, което си върви страхотно с почти всички меса, морски дарове, риба и, разбира се, препечен хляб. Полейте с него пастата си, няма да съжалявате.

А сега да видим няколкото лесни стъпки, с които да си го приготвите у дома.

Необходими продукти за една доза:

  • 4 с.л. масло на стайна температура
  • 2 скилидки чесън, наситнени
  • 1 с.л. пресен магданоз или друга зелена подправка, наситнени

Начин на приготвяне:

  1. С помощта на бъркалка разбийте маслото до гладкост.
  2. Сложете чесъна и разбъркайте добре, докато се смеси.
  3. Прибавете магданоза, отново разбъркайте и поднесете веднага или го приберете в хладилника за по-късно.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън магданоз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче