Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ракийката е изстудена, а мезето - заскрежено

Пригответе си "Заскрежена салата" - идеална е за домашна ракия

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
10’ Време за готвене
5 Порции
1 Трудност

Що се отнася до мезетата за ракия, вариантите са много. Но нашето днешно предложение е изключително подхоящо за летния сезон, така че горещо (без майтап) ви препоръчваме да го изпробвате в най-скоро време.

Настоящата рецепта комбинира няколко любими други мезета и ги обединява в едно прохладно удоволствие за небцето. Тук имаме чушки с чесънче, доматки с лучец, любимото на почти цялата нация сиренце с червено пиперче и блажинка, както и малко по-средиземноморските нотки на царевицата и филето от риба тон.

Всяка една отделна съставка се оставя за кратко във фризера, накрая всичко се комбинира и цялата салата отново се връща там.

Слагайте питието в хладилника и да запрятаме ръкави.

Снимка: Юлиян Илиев

Крутоните:

Загряваме си един тиган на много силен огън и след около 5 мин. капваме около 1 с.л. зехтин в него. Запържваме малко сушен риган и кимион, както и малко чесън на прах.

Нарязваме 2-3 филии хляб на едри парчета и ги запържваме в тигана. Поставяме ги в малка купичка и след около 2 мин. ги поставяме във фризера или камерата на хладилника.

Снимка: Юлиян Илиев

Доматите:

Нарязваме ги на кубчета и ги поръсваме с половин глава много ситно нарязан кромид лук. Посоляваме зеленчуците, поръсваме ги със сух риган и ги поливаме с малко зехтин. Прибираме и тях във фризера.

Снимка: Юлиян Илиев

Чушката:

Нарязваме половин зелена чушка на тънки ивици и я посипваме с наситнен чесън. Подправяме със суха мащерка и зехтин и ги слагаме при останалите продукти във фризера.

Снимка: Юлиян Илиев

Грах и царевица:

В цедка или гевгир изсипваме граха и царевицата и ги измиваме под течаща студена вода. Поръсваме ги със сол и малко ябълков оцет. Оставяме ги да преседят така около 10 мин.

Снимка: Юлиян Илиев

Сиренцето:

Тук няма нищо изненадващо и иновативно. Разрязваме две средно дебели плочки от буца сирене на по-малки парчета и ги поръсваме с червен пипер и зехтин или олио.

Снимка: Юлиян Илиев

Да сглобим заскрежената салатка:

В дълбока купа най-отдолу поставяме хлебните късчета, а върху тях комбинацията от грах и царевица. Идва ред на доматите с лука. По периферията на купата подреждаме парчетата овкусено сирене, а по средата - консервата с риба тон, плюс мазнината от нея. Върху рибата поставяме чушките с чесън. Посоляваме и смиламе малко черен пипер, поливаме и с още зехтин.

Поставяме купата във фризера за около 5 до 10 мин.

Снимка: Юлиян Илиев

Да поднесем мезето:

На дървена дъска сервираме чашата с ракия. До нея (в чинийка или направо на дъската) изсипваме една порция от салатата като гледаме в нея да има по малко от всичките й съставки. Около чашата подреждаме няколко резена от зелената чушка, четвъртинки от чери домат и колелца от халапеньо.

Да ви е сладко и наздраве! Консумирайте с удоволствие и мярка.

Снимка: Юлиян Илиев

Ето и какво ще ви трябва, в случай, че искате да запазите нужните продукти във вашия списък за пазаруване.

Необходими продукти:

  • Риган, сух
  • Чесън на прах
  • 2 скилидки чесън
  • Мащерка
  • Зехтин
  • 100 г царевица от консерва
  • 100 г грах от консерва
  • 2-3 филийки хляб
  • Кимион
  • Ябълков оцет
  • Сол
  • Черен пипер
  • 1 консерва риба тон в растително масло
  • Халапеньо, от консерва
  • Чери домат, 1 брой
  • Домат, 1 брой
  • Зелена чушка, 1 брой
  • 150 г краве сирене
  • Червен пипер
  • Кромид лук

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин чесън сол черен пипер мащерка лук домати чери домати ябълков оцет риган люти чушки хляб краве сирене кимион грах царевица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче