Що се отнася до мезетата за ракия, вариантите са много. Но нашето днешно предложение е изключително подхоящо за летния сезон, така че горещо (без майтап) ви препоръчваме да го изпробвате в най-скоро време.
Настоящата рецепта комбинира няколко любими други мезета и ги обединява в едно прохладно удоволствие за небцето. Тук имаме чушки с чесънче, доматки с лучец, любимото на почти цялата нация сиренце с червено пиперче и блажинка, както и малко по-средиземноморските нотки на царевицата и филето от риба тон.
Всяка една отделна съставка се оставя за кратко във фризера, накрая всичко се комбинира и цялата салата отново се връща там.
Слагайте питието в хладилника и да запрятаме ръкави.
Крутоните:
Загряваме си един тиган на много силен огън и след около 5 мин. капваме около 1 с.л. зехтин в него. Запържваме малко сушен риган и кимион, както и малко чесън на прах.
Нарязваме 2-3 филии хляб на едри парчета и ги запържваме в тигана. Поставяме ги в малка купичка и след около 2 мин. ги поставяме във фризера или камерата на хладилника.
Доматите:
Нарязваме ги на кубчета и ги поръсваме с половин глава много ситно нарязан кромид лук. Посоляваме зеленчуците, поръсваме ги със сух риган и ги поливаме с малко зехтин. Прибираме и тях във фризера.
Чушката:
Нарязваме половин зелена чушка на тънки ивици и я посипваме с наситнен чесън. Подправяме със суха мащерка и зехтин и ги слагаме при останалите продукти във фризера.
Грах и царевица:
В цедка или гевгир изсипваме граха и царевицата и ги измиваме под течаща студена вода. Поръсваме ги със сол и малко ябълков оцет. Оставяме ги да преседят така около 10 мин.
Сиренцето:
Тук няма нищо изненадващо и иновативно. Разрязваме две средно дебели плочки от буца сирене на по-малки парчета и ги поръсваме с червен пипер и зехтин или олио.
Да сглобим заскрежената салатка:
В дълбока купа най-отдолу поставяме хлебните късчета, а върху тях комбинацията от грах и царевица. Идва ред на доматите с лука. По периферията на купата подреждаме парчетата овкусено сирене, а по средата - консервата с риба тон, плюс мазнината от нея. Върху рибата поставяме чушките с чесън. Посоляваме и смиламе малко черен пипер, поливаме и с още зехтин.
Поставяме купата във фризера за около 5 до 10 мин.
Да поднесем мезето:
На дървена дъска сервираме чашата с ракия. До нея (в чинийка или направо на дъската) изсипваме една порция от салатата като гледаме в нея да има по малко от всичките й съставки. Около чашата подреждаме няколко резена от зелената чушка, четвъртинки от чери домат и колелца от халапеньо.
Да ви е сладко и наздраве! Консумирайте с удоволствие и мярка.
Ето и какво ще ви трябва, в случай, че искате да запазите нужните продукти във вашия списък за пазаруване.
Необходими продукти:
- Риган, сух
- Чесън на прах
- 2 скилидки чесън
- Мащерка
- Зехтин
- 100 г царевица от консерва
- 100 г грах от консерва
- 2-3 филийки хляб
- Кимион
- Ябълков оцет
- Сол
- Черен пипер
- 1 консерва риба тон в растително масло
- Халапеньо, от консерва
- Чери домат, 1 брой
- Домат, 1 брой
- Зелена чушка, 1 брой
- 150 г краве сирене
- Червен пипер
- Кромид лук