Плоската тава е един от невъзпятите герои на домашната кухня. Благодарение на формата ѝ тя е подходяща за печене на сладки и бисквити, тестени вкусотии, зеленчуци и плодове, както и риба и месо.
В нашето забързано ежедневие тази тава е идеалният съд, с който ще ускорите процеса на готвене, за да не губите прекомерно количество време до сервирането на вечерята през седмицата.
Тъй като плоската тава е с много къси стени, тя улеснява изваждането на печивата, които имат нужда да изстинат върху решетка. С едно плъзгащо движение и бисквитите ще се озоват на правилното място, без да се налага да използвате пръстите си.
Ако сте стигнали до решението да си купите този незаменим помощник в кухнята - плоската тава, потърсете такава, която е изработена от алуминий. Това ще ви осигури равномерното разпределение на топлината, гарантиращо перфектен краен резултат след всяко готвене. За по-лесно почистване изберете тава с незалепващо или керамично покритие. Намаляването на времето за миене на съдове също не е лоша идея, нали?
Както повечето съдове за готвене, така и плоските тави могат да се открият в различни размери. За начало е добре първо да съобразите големината на фурната у дома, за да не останете неприятно изненадани. По-малките видове са подходящи за съхранение в хладилник и печене на отделни ястия едно от друго в един и същи момент, докато големите стават за всяка по-мащабна кулинарна идея.
Вдъхновени от многоизмерните възможности на плоската тава, ще ви представим една лесна и бърза рецепта за хрупкави печени картофи, с които ще си оближете пръстите. Подходящи са както за гарнитура, така и за спретната вечеря или обяд в делничните дни.
Хрупкави печени картофи
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 4-5 с.л. олио
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Картофите се обелват и нарязват на не много дебели лодки.
- Слагат се в купа и към тях се добавят всички изброени съставки. Не щадете олиото. То трябва да покрива картофите добре, за да може подправките да полепнат изцяло върху тях.
- Застелете плоска тава с хартия за печене. В нея сложете картофите, като внимавате да не са един върху друг. Ако количеството им е по-голямо, разпределете ги на два пъти.
- Изпечете картофите за около 20 минути или докато не станат с приятен загар и хрупкави.