Джинджифилът е кореноплоден зеленчук, който произхожда от Азия и се е използвал в различни култури заради уникалния си вкус и лечебните си свойства.
Това ароматно растение може да се похвали с един наистина дълъг списък от ползи за здравето, което го прави основна съставка в множество рецепти от цял свят. У нас той се използва по-плахо, особено щом стане дума за готвене на солени ястия, така че нека видим с какви гозби и продукти е най-добре да го комбинираме.
Но първо, относно ползите за здравето
Облекчава болката и възпаленията: Джинджифилът съдържа съединения, наречени гингероли, които са известни със своите противовъзпалителни и аналгетични свойства. Те правят уникалното растение отлично средство за облекчаване на мускулни и менструални болки, както и артрит.
Подобрява храносмилането: Тази подправка е известна и с това, че стимулира производството на стомашна киселина и подобрява храносмилането чрез отпускане на гладките мускули в стомашно-чревния тракт. Също така помага и за успокояване на симптомите на повръщане, често свързани с лошо храносмилане, както и сутрешното гадене по време на бременност.
Подсилва имунната система: Високото съдържание на антиоксиданти в джинджифила предпазва тялото от оксидативен стрес и укрепва имунната система срещу инфекции и заболявания. Освен това има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат в борбата с грипните вируси и най-обикновените настинки.
При хора с диабет тип 2: Може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар, когато се приема наред с конвенционалните лекарства.
Подобрява мозъчната функция: Джинджифилът съдържа биоактивни съединения, които могат да подобрят мозъчната функция и да намалят риска от невродегенеративни разстройства като болестта на Алцхаймер.
Къде да го използваме, когато готвим
За чай: Един прост начин да се насладите на предимствата на джинджифила е да направите чай с него. Просто настържете едно малко парче пресен джинджифил и го залейте с гореща вода. Добавете мед, лимон и няколко капки ябълков оцет за допълнителен вкус и здраве. Подправете с канела.
В супи и яхнии: Най-добре се получава, когато се използва в азиатски супи като мисо и тофу, както и в месно-зеленчукови яхнии. Същото важи и за всички видове рибена чорба.
Смутита и сокове: Използването на джинджифил тук гарантира един доста по-здравословен резултат. Комбинирайте го с плодове, зеленчуци и семена.
Печено месо и риба: Ако го настържете, смесен с други подправки и зехтин, ще имате уникална смес за мариноване на пилешки, свински или рибни филета. Ароматният корен ще добави дълбочина към вкуса им и ще направи съответните ястия много по-полезни за организма.
Сладкиши и десерти: Курабийки, торти, мусове и кексове - всички те "носят" на малко ситно настърган джинджифил, а невероятният вкус ще изненада гостите и после всички ще ви питат за рецептата.