Ръчният пасатор е един от най-използваните уреди в кухнята и точно заради това понякога е лесно да се допуснат грешки в използването му. Нека видим кои от тях са най-често срещаните.
Съдът, в който пасирате, не е подходящ
Едно от предимствата на пасатора е, че ви дава свобода да го използвате в съд по ваш избор. Това обаче съвсем не означава, че всеки е подходящ за тази цел.
Плитките купи и чинии са абсолютно забранени, ако не искате да прекарате половин ден в чистене на кухнята.
Някои пасатори вървят в комплект с висока мерителна чаша, която е изключително удобна, ако ще правите майонеза, други сосове или дипове. Тя не позволява на течността да излиза от съда, оставяйки вас и всичко наоколо в кухнята в изряден вид.
Да пасирате супа или друга храна направо в тенджерата също е удачен вариант.
Използвате пасатора да кълцате продукти
Искате да скъсите процеса по рязане и подготовката за готвене, но в никакъв случай в тези моменти не посягайте към пасатора, особено ако искате да кълцате зеленчуци. С този уред ще успеете да ги пюрирате, но не и да нарежете на малки парченца, както сигурно си представяте. За целта ви е необходим чопър или кухненски робот, които работят на съвсем различен принцип.
Използвате пасатора за правене на пюре
Това е класическа грешка, която всеки нов притежател на пасатор е допускал. Тъй като изглежда доста примамливо да сложите уреда в тенджерата с горещи картофи и след секунди да имате готово пюре, не сме сигурни дали има човек, който да не го е правил. Да така със сигурност ще си спестите време, но по-добре посегнете към уреда за мачкане на картофи, а сега ще ви обясним защо.
Ножовете на пасатора се въртят със скорост, която кара картофите да отделят излишно нишесте. И така, вместо да получите гладко, кремообразно пюре, на бърза ръка се сдобивате с каша, подобна на лепило.
Чистите го по грешен начин
Всъщност, има изключително лесна техника за почистване на пасатора и след като я узнаете, ще се преродите, тъй като ще ви спести време и усилия.
Всичко което трябва да направите е да напълните висок и тесен съд с топла сапунена вода. Сложете блендера вътре и го включете да работи за 10-20 секунди. Ако го направите скоро, след като сте го използвали за пасиране на храна, ще изчистите ножовете и основата му до блясък, без да се чудите как да го направите с гъба в ръка, при това без да се порежете.
Накрая го подсушете с кърпа и сега е абсолютно готов да го използвате отново.