Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какво да не слагаме върху хладилника

Има ли полза да трупаме неща на това място и дали е безопасно


Целта на всеки хладилник е да поддържа ниска температура в своята вътрешност. Но, за да се случи това, от външинте си части всеки такъв уред излъчва топлина. Тоест, въздухът около него е по-топъл от този в стаята.

Можем ли да оставяме храна върху хладилника?

Това изобщо не е препоръчително. Описаното по-горе е основната причина, но също има значение и къде се намира уредът, дали е на слънчево или сенчесто място, както и дали е в кухнята, където заради готварските уреди, стайната температура и влагата обикновено са доста по-високи. Ако например сложим там блокче шоколад, то най-вероятно ще се разтопи поне малко и ще се деформира. Много хора обичат да държат хляба си върху хладилника, така обаче той ще изсъхне много бързо.

А поставка с вино?

Стойките за вино са нещо което все се чудим къде да сложим. И мястото върху хладилника не е добро решение. Температурата, на която виното запазва своите вкусови качества за всеки вид е различна, но средните стойности са между 10° и 15°. Оставим ли бутилките върху незаменимия кухненски уред, напитката в тях много бързо ще загуби специфичните си аромат и свежест. А колкото повече време стои виното там, толкова повече рискуваме да дадем началото на един незабележим, но доста коварен процес - неговото бавно готвене.

Bredemaijer Group Стойка за вино за 7 бутилки

Размер: 35 x 19 х 17,5 см • Материал: стомана

А какво, все пак, е разрешено?

Някои домакинства използват горната повърхност на хладилника си, за да оставят там неща, които изискват за кратко време да престоят на топло, като например току-що омесеното тесто, което има нужда от час-два, за да втаса. Подобни "хитри" идеи обаче не са чак толкова препоръчителни, защото температурата на това място е изключително непостоянна. По този начин нито ще ускорите процеса, нито ще постигнете кой знае какъв по-различен ефект. Покрийте тестото си с една кърпа и го оставете на кухненския плот или маса.

Да не забравяме и друга подробност. Мястото над хладилника обикновено е най-мръсното и нехигиеничното в цялата кухня. Особено ако уредът е от по-високите модели.

Но да кажем, че нещата изброени по-горе изобщо не ни притесняват, нито пък ни интересуват. Искаме кухнята ни да е красива и да използваме пространството в нея максимално практично. Виждали сме другите да слагат от кошничка с декоративна украса до малко телевизорче върху хладилника си, та ни се иска и на нас да ни е също толкова уютно.

Това е добре, но тук се намесват самите производители в ролята си на експерти по безопасността. В случая те предупреждават, че съществува риск от прегряване на уреда, което може да доведе до пожар. Често си поръчваме ново кухненско обзавеждане и изчисляваме плотовете и шкафовете така, че за хладилника да остане само толкова място, колкото да може да го побере. И то така, че стените му почти да опират до мебелите. А и всяка пролука често загрозява дизайна на стаята, събира прах и друга мръсотия, която хем трудно се почиства, хем и се вижда. Инструкциите за безопасност обаче ни съветват, че за всеки хладилник е добре да се остави минимално разстояние от поне 2 см от всяка негова страна, а между задната му част и стената - поне 3 см. Относно горната му повърхност, производителите препоръчват тя изобщо да не се използва.

Philippi Стойка за вино Stand

С тази красива и изискана стойка, всяка бутилка ще стои с лек наклон, ще можете да виждате етикета на виното, а също можете да поставите и корковата тапа върху нея.

Дайте оценка:

Тагове: лук банани ябълки круша хляб млечен шоколад бутер тесто грозде

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче