Съдовете с керамично покритие са издръжливи на готвене на висока температура и са лесни за почистване, ето защо се нареждат на едни от първите места сред предпочитаните за домашно ползване. Незалепващото им покритие помага на храната да се плъзга свободно по повърхността, но понякога се случва да загори и частици от нея да останат по-упорито залепнали върху нея.
За да ги почистите, в никакъв случай не използвайте абразивни препарати или груби гъби. Така само ще надраскате повърхността на съда.
Има лесен и безвреден начин, с който да постигнете чудесни резултати, при това без много усилия. Нека видим как.
Първото нещо, което трябва да направите е, да накиснете съда с топла вода и веро за 30 минути. Когато времето изтече, излейте сапунената течност и нанесете сода за хляб на местата, където има следи от загоряла храна. С помощта на влажна гъба започнете да търкате содата, за да се образува паста, върху която след това сипете малко ябълков или бял винен оцет. Комбинацията от тези два продукта е пословична с почистващите си способности, а реакцията по между им ще помогне на загорелите частици да се освободят от съда по естествен начин. Накрая изплакнете с вода и препарат за чинии.
Ако загорялото е твърде упорито, напълнете керамичния съд с разтвор от четири части вода и една част ябълков или бял винен оцет и оставете да се кисне за една нощ. За да ускорите процеса, кипнете течността за няколко минути.
Без значение кой от начините изберете, винаги завършвайте процеса с изплакване с топла вода и препарат за чинии.