Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направите домашен шоколад "Тоблерон"

Необходими са ви само качествен шоколад, малко захар, мед и бадеми


Любим на мнозина, този швейцарски шоколад се разпознава лесно по специфичната му триъгълна форма и мекия вкус, подхождащ си чудесно с леката хрупкавина на малките парченца нуга в него.

Да си приготвите това шоколадово вълшебство у дома не е никак сложна задача, затова и решихме да открехнем вратата към начина, с който да го постигнете. Макар в нашата рецепта да отсъства отличителната форма на тоблерона, тъй като използваме обикновена силиконова форма за шоколад, това не пречи вкусът да е все така завладяващ.

Необходими продукти:

За бадемовата нуга:

  • ¼ + 1/8 ч.ч. мед
  • ½ ч.ч. захар
  • 1 белтък
  • 25 г цели или 50 г накълцани бадеми

За шоколада:

  • 100 г млечен или черен качествен шоколад
  • 10-20 г накълцани бадеми

Начин на приготвяне:

  1. За да приготвите нугата, затоплете захарта и меда в съд с дебело дъно (за предпочитане). След като захарта се разтопи, не я бъркайте, а я оставете да достигне температура от 142 градуса. За целта използвайте готварски термометър.
  2. Разбийте белтъка на сняг и когато захарният сироп достигне правилната температура, изсипете го внимателно при белтъка при непрекъснато бъркане. Трябва да се получи гъста и лъскава смес. Накрая прибавете бадемите и разбъркайте добре.
  3. Разстелете нугата в намаслена силиконова форма или в тава, за да изстине и стегне напълно. Щом това стане, нарежете я на малки парченца.
  4. Сега може да пристъпите към приготвянето на шоколада. Разтопете 2/3 от него (около 65 грама) на водна баня. В него сложете останалия и бъркайте, докато се уверите, че и той се е разтопил напълно.
  5. В силиконова форма за шоколад разпределете от разтопения шоколад по стените ѝ, така че да ги покрие добре. Оставете за няколко минути да стегне. Поръсете отгоре парченца нуга и бадемите, след което изсипете останалия шоколад. Ударете леко няколко пъти формата в плота, за да излязат въздушните мехурчета.
  6. Приберете силиконовата форма в хладилника за 1-2 часа, или докато шоколадът стегне напълно.

Дайте оценка:

Тагове: бяла захар бадеми мед млечен шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче