Любим на мнозина, този швейцарски шоколад се разпознава лесно по специфичната му триъгълна форма и мекия вкус, подхождащ си чудесно с леката хрупкавина на малките парченца нуга в него.
Да си приготвите това шоколадово вълшебство у дома не е никак сложна задача, затова и решихме да открехнем вратата към начина, с който да го постигнете. Макар в нашата рецепта да отсъства отличителната форма на тоблерона, тъй като използваме обикновена силиконова форма за шоколад, това не пречи вкусът да е все така завладяващ.
Необходими продукти:
За бадемовата нуга:
- ¼ + 1/8 ч.ч. мед
- ½ ч.ч. захар
- 1 белтък
- 25 г цели или 50 г накълцани бадеми
За шоколада:
- 100 г млечен или черен качествен шоколад
- 10-20 г накълцани бадеми
Начин на приготвяне:
- За да приготвите нугата, затоплете захарта и меда в съд с дебело дъно (за предпочитане). След като захарта се разтопи, не я бъркайте, а я оставете да достигне температура от 142 градуса. За целта използвайте готварски термометър.
- Разбийте белтъка на сняг и когато захарният сироп достигне правилната температура, изсипете го внимателно при белтъка при непрекъснато бъркане. Трябва да се получи гъста и лъскава смес. Накрая прибавете бадемите и разбъркайте добре.
- Разстелете нугата в намаслена силиконова форма или в тава, за да изстине и стегне напълно. Щом това стане, нарежете я на малки парченца.
- Сега може да пристъпите към приготвянето на шоколада. Разтопете 2/3 от него (около 65 грама) на водна баня. В него сложете останалия и бъркайте, докато се уверите, че и той се е разтопил напълно.
- В силиконова форма за шоколад разпределете от разтопения шоколад по стените ѝ, така че да ги покрие добре. Оставете за няколко минути да стегне. Поръсете отгоре парченца нуга и бадемите, след което изсипете останалия шоколад. Ударете леко няколко пъти формата в плота, за да излязат въздушните мехурчета.
- Приберете силиконовата форма в хладилника за 1-2 часа, или докато шоколадът стегне напълно.