С тази рецепта, взависимост от това дали ще спрете на предпоследната стъпка или на последната, можете да си направите две неща - сладък лешников крем или лешников течен шоколад. Вие решавате.
Необходими продукти:
- 200 г лешници
- 100 г кафява захар
- 25 г слънчогледово масло
- 100 г млечен шоколад
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до на 160 градуса и я нагласете на вентилатор.
- Добавете лешниците в тава за печене и я сложете във фурната за 4-5 минути, докато се запекат леко.
- Поставете една тенджерка на среден огън.
- Добавете 25 г от захарта и я оставете да се разтопи. Щом се разтопи, добавете още 25 г от нея и намалете температурата, за да не загори.
- Следвайте същия процес и за останалата част от захарта, докато цялата се разтопи и придобие златист карамелен цвят. Ако смятате, че не можете да контролирате температурата, сваляйте тенджерката редовно от котлона.
- Добавете топлите лешници и разбъркайте сместа. Прехвърлете я върху хартия за печене и я оставете настрана, за да се охлади добре.
- Прехвърлете всичко в блендер заедно с олиото и миксирайте добре за около 5 мин. На този етап имате перфектната лешникова паста, или т.нар. лешников крем.
- Добавете млечния шоколад на парчета и отново включете блендера. Ето че сега пък вече имате перфектния течен шоколад с лешници, който сами си направихте вкъщи!
Да ви е сладко!