Рибата е продукт, който предлага безкрайни възможности за творческа интерпретация. Един от най-ефективните начини да подобрите вкуса й е чрез използване на различни смеси от сушени билки. Тези т.нар. миксове не само добавят дълбочина към вкуса, но също така осигуряват отличителен аромат, който ще ви издигне в очите на гостите. Ето няколко предложения от цял свят, на които можете гарантирано да се спрете, както и няколко съвета за правилното приложение на рецептите.
Атлантически микс
Тази смес от подправки е идеална за морски дарове като сьомга, риба тон и треска. Състои се от равни части сол, черен пипер, чесън на прах, лук на гранули (сушен), мащерка, розмарин и кимион. Комбинирайте всички съставки в плик за печене и разклатете добре. Преди готвене намажете обилно рибата със зехтин и я поръсете щедро с подправките от плика. Печете в предварително загрята фурна.
Провансалски микс
Това е един възхитителен избор за средиземноморските видове риба като лаврак, ципура и барбун. Ароматна смес включва комбинация от сол, черен пипер, розмарин, мащерка, босилек, риган и настъргана лимонова кора. Стрийте всички съставки заедно в хаванче или една купа. Преди готвене понапръскайте рибата с малко зехтин и я покрийте обилно с готовия микс. Той е отличен за печене във фурна или задушаване на пара.
Японски аромати
Тази микстура от седем вида подправки е популярен избор за сьомга, риба меч и филе от риба тон. Състои се от равни части сол, захар, джинджифил на прах, карамфил, сусамово масло, оризов оцет и соев сос. Разбъркайте всички съставки заедно в малка купа, докато се смесят добре. Преди готвене намажете рибата с малко растително масло и я полейте с соса от седемте подправки. Гответе на тиган или грил до получаване на симпатична коричка.
Мексиканска подправка за риба
Тя е перфектна за печенe на скара. Подходяща е за риба меч, морски костур и лаврак. Пикантната смес включва сол, черен пипер, лют червен пипер, смлян кориандър, пушен червен пипер, чесън на прах и лук на прах. Смесете ги в плитък съд и разбъркайте. Намажете рибата от всички страни и в коремната кухина с малко зехтин и я поръсете обилно с мексиканската смес. Печете я на предварително загрята скара, докато се образува хубава коричка от външната страна.
От Близкия изток
Този микс ще свърши перфектна работа с видове като лаврак, пъстърва, ципура и треска. Използваните съставки са сол, черен пипер, кимион, сумак, кориандър, кардамон и канела. Стрийте ги в хаванче или използвайте мелничка, след което изсипете готовата подправка в бурканче. Тя е доста силна и се слага по малко, така че със сигурност ще ви остане и за бъдещо ползване. Тя се използва за печени на фурна или на скара риби.
Да ви е сладко!