Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направим подправка за печена риба

Насладете се на няколко вида миксове, вдъхновени от различни точки на света

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Рибата е продукт, който предлага безкрайни възможности за творческа интерпретация. Един от най-ефективните начини да подобрите вкуса й е чрез използване на различни смеси от сушени билки. Тези т.нар. миксове не само добавят дълбочина към вкуса, но също така осигуряват отличителен аромат, който ще ви издигне в очите на гостите. Ето няколко предложения от цял свят, на които можете гарантирано да се спрете, както и няколко съвета за правилното приложение на рецептите.

Снимка: iStock by Getty Images

Атлантически микс

Тази смес от подправки е идеална за морски дарове като сьомга, риба тон и треска. Състои се от равни части сол, черен пипер, чесън на прах, лук на гранули (сушен), мащерка, розмарин и кимион. Комбинирайте всички съставки в плик за печене и разклатете добре. Преди готвене намажете обилно рибата със зехтин и я поръсете щедро с подправките от плика. Печете в предварително загрята фурна.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Провансалски микс

Това е един възхитителен избор за средиземноморските видове риба като лаврак, ципура и барбун. Ароматна смес включва комбинация от сол, черен пипер, розмарин, мащерка, босилек, риган и настъргана лимонова кора. Стрийте всички съставки заедно в хаванче или една купа. Преди готвене понапръскайте рибата с малко зехтин и я покрийте обилно с готовия микс. Той е отличен за печене във фурна или задушаване на пара.

Японски аромати

Тази микстура от седем вида подправки е популярен избор за сьомга, риба меч и филе от риба тон. Състои се от равни части сол, захар, джинджифил на прах, карамфил, сусамово масло, оризов оцет и соев сос. Разбъркайте всички съставки заедно в малка купа, докато се смесят добре. Преди готвене намажете рибата с малко растително масло и я полейте с соса от седемте подправки. Гответе на тиган или грил до получаване на симпатична коричка.

Мексиканска подправка за риба

Тя е перфектна за печенe на скара. Подходяща е за риба меч, морски костур и лаврак. Пикантната смес включва сол, черен пипер, лют червен пипер, смлян кориандър, пушен червен пипер, чесън на прах и лук на прах. Смесете ги в плитък съд и разбъркайте. Намажете рибата от всички страни и в коремната кухина с малко зехтин и я поръсете обилно с мексиканската смес. Печете я на предварително загрята скара, докато се образува хубава коричка от външната страна.

От Близкия изток

Този микс ще свърши перфектна работа с видове като лаврак, пъстърва, ципура и треска. Използваните съставки са сол, черен пипер, кимион, сумак, кориандър, кардамон и канела. Стрийте ги в хаванче или използвайте мелничка, след което изсипете готовата подправка в бурканче. Тя е доста силна и се слага по малко, така че със сигурност ще ви остане и за бъдещо ползване. Тя се използва за печени на фурна или на скара риби.

Да ви е сладко!

 

Дайте оценка:

Тагове: риба чесън черен пипер лаврак скумрия розмарин мащерка карамфил лук ципура риган пушен червен пипер канела соев сос кимион лют пипер чесън на прах сьомга оризов оцет кардамон кромид лук сусамово олио