Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направим домашна галета

Хем е по-полезно, хем и по-вкусно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Приготвянето на домашна галета ви позволява да избегнете консумацията на консерванти и да контролирате вкусовете, което ще направи вашите ястия неустоими. Освен това по този начин ще хвърляте по-малко стар хляб.

Какво ще ви трябва:

  • Няколко филии стар хляб
  • Подправки като чесън на прах, сушени билки, сол и черен пипер (по желание)

Как се прави:

Какъв да е хлябът

Всякакъв вид става: бял, пълнозърнест, квасен и т.н. Старият хляб е най-добър, защото е сух и по-лесно става на галета.

Загрейте фурната

Настройте я на 150°. Това ще изсуши хляба, без да го загори.

Малко подготовка

Нарежете хляба на малки, еднакви кубчета, с големина около 2 см.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Печенето

Сложете кубчетата върху хратия за печене в плоска тава.Печете ги в предварително загрятата фурна за около 15-20 минути, или докато хлябът напълно изсъхне и стане хрупкав. Разбъркайте го по средата на процеса, за да се изсуши равномерно.

Да охладим страстите

Оставете хлебните кубчета да се охладят напълно. Топлият хляб може да направи кондез в блендера и после галетата ви да мухляса.

Хрупкави трохички

Използвайте кухненски робот или блендер, за да раздробите изсушените кубчета хляб, докато достигнете желания размер на трохичките.

Ами подправките?

Тази стъпка не е задължителна. Можете да добавите чесън на прах, билки като магданоз или босилек, сол и черен пипер.

Как да съхраняваме готовата галета

Прехвърлете я в херметически затворен съд. Може да се съхранява на стайна температура до две седмици или във фризер за няколко месеца.

И още няколко допълнителни съвета:

  • Поле за изява: Използвайте различни видове хляб всеки път, за да експериментирате с вкуса.
  • Направете една "нежна" галета: Ако искате да е по-лека и по-хрупкава, използвайте хляб без коричка и го печете на по-ниска температура (около 100°C) за по-дълго време.

Използвайте галетата за сгъстяване на ястия в гювечета, смесете я с каймата за кюфтета или я добавете за хрупкава текстура към различни видове салати.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер чубрица магданоз риган хляб босилек галета чесън на прах