Приготвянето на домашна галета ви позволява да избегнете консумацията на консерванти и да контролирате вкусовете, което ще направи вашите ястия неустоими. Освен това по този начин ще хвърляте по-малко стар хляб.
Какво ще ви трябва:
- Няколко филии стар хляб
- Подправки като чесън на прах, сушени билки, сол и черен пипер (по желание)
Как се прави:
Какъв да е хлябът
Всякакъв вид става: бял, пълнозърнест, квасен и т.н. Старият хляб е най-добър, защото е сух и по-лесно става на галета.
Загрейте фурната
Настройте я на 150°. Това ще изсуши хляба, без да го загори.
Малко подготовка
Нарежете хляба на малки, еднакви кубчета, с големина около 2 см.
Печенето
Сложете кубчетата върху хратия за печене в плоска тава.Печете ги в предварително загрятата фурна за около 15-20 минути, или докато хлябът напълно изсъхне и стане хрупкав. Разбъркайте го по средата на процеса, за да се изсуши равномерно.
Да охладим страстите
Оставете хлебните кубчета да се охладят напълно. Топлият хляб може да направи кондез в блендера и после галетата ви да мухляса.
Хрупкави трохички
Използвайте кухненски робот или блендер, за да раздробите изсушените кубчета хляб, докато достигнете желания размер на трохичките.
Ами подправките?
Тази стъпка не е задължителна. Можете да добавите чесън на прах, билки като магданоз или босилек, сол и черен пипер.
Как да съхраняваме готовата галета
Прехвърлете я в херметически затворен съд. Може да се съхранява на стайна температура до две седмици или във фризер за няколко месеца.
И още няколко допълнителни съвета:
- Поле за изява: Използвайте различни видове хляб всеки път, за да експериментирате с вкуса.
- Направете една "нежна" галета: Ако искате да е по-лека и по-хрупкава, използвайте хляб без коричка и го печете на по-ниска температура (около 100°C) за по-дълго време.
Използвайте галетата за сгъстяване на ястия в гювечета, смесете я с каймата за кюфтета или я добавете за хрупкава текстура към различни видове салати.