Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да преобразите основни продукти в кухнята само с една съставка

И още няколко съвета, които ще ви спестят ходенето до магазина


Във всеки кухненски шкаф има основни продукти, които чакат да бъдат използвани в различни рецепти. Незаменими съставки като мляко, масло и бакпулвер са тихите герои на нашите ястия, трудно забележими, но играещи важна роля зад кулисите.

Тези съставки обаче могат да имат по-голям потенциал, отколкото си мислите. Добавянето на само още една към тях може да ги преобрази до степен, в която да заменят други компоненти, липсващи ви в този момент.

Без значение дали сте изчерпали бакпулвера или търсите начин да направите по-здравословна версия на желе, в кухнята ви най-вероятно има продукт, който има силата да ви спаси.

Нека ви помогнем да опознаете по-добре основните продукти в кухнята, за да ги трансформирате с лекота в необходими съставки за вашите рецепти.

Прибавете захар към кетчуп и си направете барбекю сос

Снимка: iStock by Getty Images

Кетчупът е неизменна част от street food културата, но барбекю сосът не остава по-назад.

Ако сте се захванали да печете крилца и сте забравили да се сдобиете с този така подходящ за тях сос, може да си го спретнете бързо у дома, стига да имате кетчуп и захар. Всичко, което трябва да направите, е да смесите равно количество от тях в тенджера, да я загреете на котлона, докато захарта се разтопи, и готово! Добавете подправки по ваш вкус или малко оцет за допълнителна киселинност. Изборът оставяме на вас.

Прибавете вода към семена от чиа и направете веган яйце

Снимка: Unsplash

На практика, вкусът на семената от чиа е неутрален, затова пасват идеално както към сладки, така и към солени ястия. От доста екзотична съставка те се превърнаха в базов и модерен елемент от съставките в кухненския шкаф и можем да предположим, че присъстват и във вашата кухня.

Силата на тези семена е в текстурата, която придават. Те имат способността да имитират спойващия агент на яйцата, което е отлична новина за онези, които не се хранят с животински продукти.

Когато чиата се смеси с течност, нейната текстура се променя значително, образувайки вещество, подобно на желе. За да заместите едно яйце в рецепта, просто добавете 1 супена лъжица сухи семена от чиа към 2 ½ супени лъжици вода и разбъркайте, докато се смесят. След приблизително пет минути ще имате желирана смес, която вече може да използвате.

Въпреки че този заместител на яйцата се справя отлично в рецептите за сладкиши, той не може да се използват в ястия, където яйцата са основен продукт, като например омлети.

Добавете чесън към майонеза и си направете бързо айоли

Снимка: iStock by Getty Images

Всеки любител на храната, който е пътувал по Средиземноморието, със сигурност е опитвал сос айоли и се е влюбил в него. Той е популярен в Испания и Южна Франция и се използва за добавка в тапас и като дип за пържени морски дарове. Слага се дори в сандвичи. Въпреки че не изглежда така, приготвянето му от нулата може да бъде сложен процес, защото трябва да се приготви нещо като домашна майонеза, към която да се прибавят чесън и други видове подправки.

Ако имате готова майонеза и няколко скилидки чесън обаче, ще си спретнете приличен айоли сос само за няколко минути. Важното тук е да нарежете скилидките много ситно с нож, а не да ги минавате през преса, тъй като вкусът ще стане твърде интензивен. Накрая завършете с няколко капки лимон за свежест и сте готови.

Прибавете кафява захар към соевия сос и си направете сос терияки

Снимка: Unsplash

Сосът терияки е основен продукт в японската кухня. Той е лепкав и сладко-солен и се използва за глазиране на месо и добавяне на наситени аромати в тигана.

Въпреки че качествените сосове в бутилки са лесни за намиране в кварталния магазин, може да се окажете в ситуация, в която ви е необходим бърз начин да направите негова версия, при това от продуктите в шкафа ви. Късметът тук е на ваша страна, защото комбинацията от соев сос и кафяв захар ще придаде напълно приемлив заместител на терияки сос само за минути.

Смесете чаша соев сос с половин чаша кафява захар в тенджера и ги оставете на котлона да заврат. Варете на слаб огън, докато сосът се редуцира до лепкава течност. Ако имате други съставки подръка, като чесън или джинджифил, винаги може да ги прибавите, но сам по себе си този сос ще бъде отлична версия на терияки за спасяване на положението.

Използвайте го за марината на месо и риба или го полейте върху зеленчуци и ориз, за да внесете освежаваща нотка на ястието.

Прибавете масло към пълномаслено мляко и си направете сметана

Снимка: iStock by Getty Images

С тези две съставки ще направите доста прилична версия на сметаната за готвене. В рецепти я използвайте спокойно като заместител 1:1.

Щом разбиете една част масло с три части прясно мляко, ще получите чудесна кремообразна смес, много подобна на сметана, както по текстура, така и по наситеност на вкуса. Сложете я в сосове, в картофено пюре и в десерти. Няма да съжалявате.

Дайте оценка:

Тагове: заквасена сметана соев сос чиа

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче