Хората се разделят на два вида - тези, обичащи чесън и тези, които го ненавиждат. Ако трябва да се абстрахираме от втория тип, ще кажем, че скилидките на луковичния зеленчук са неизменна съставка към всяко пикантно ястие. Недостатъкът му се крие в силната миризма, която няма как да се сбърка. Точно заради нея много хора избират да се лишат от неизброимите полезни качества на чесъна, определян още като природен антибиотик.
Когато минава термична обработка миризмата и вкусът му стават значително по-меки, но след като сте пипали скилидките, за да ги нарежете преди да ги пуснете в соса за паста, кожата мигновено попива аромата му. Както, ако го консумирате суров, така и просто да сте се докосвали до него, чесънът дълго напомня за себе си, дори след като вече отдавна вечерята е приключила. Затова нека видим няколко трика, с които да да се сбогувате с миризмата му завинаги след готвене.
Не се притеснявайте, тъй като тази работа е далеч по-лесна от това да направите опит да отблъснете граф Дракула. След като свършите с рязането на чесън, ще премахнете лесно остатъчния му аромат върху ръцете си, ако разтъркате пръстите си с лъжица от неръждаема стомана или друг прибор, изработен от този материал.
Твърде лесно е, нали? Но понякога добрите крайни резултати не изискват прекалено сложни действия. Погледнем ли през призмата на науката, ще разберем защо всъщност чесънът е с толкова силен остатъчен аромат. Той съдържа серни молекули, които обаче се "привличат" от тези на неръждаемата стомана и остават върху нея. Най-лесно е след готвене да измиете няколко съда от този материал, както може би правите обикновено, и неприятната миризма на чесън от ръцете ви ще изчезне.
Ще ви открехнем и за още една тайна - със същия успех ще се сбогувате с остатъчния аромат на лук, а дори и на риба.
Ако не разполагате с прибори и съдове от неръждаема стомана, доверете се на цитрусовите плодове. Направете си спрей за спешни случаи като накиснете няколко кори от лимон, лайм, грейпфрут или портокал в гореща вода. Оставете я да изстине, прецедете и я сипете в бутилка с пулверизатор. Напръскайте ръцете си при нужда.
Дъхът на чесън може да оправите лесно, ако сдъвчете малко пресен магданоз или мента, ако пиете зелен чай или такъв с канела.
И както сигурно установихте сега, да се отървете от миризмата на чесън е много по-лесно, отколкото си мислите. Затова не се лишавайте от полезните му свойства и следващия път прибавете допълнителни 5 скилидки към ястието.