Вероятно много от вас познават добре и притежават по някоя от вече така популярните силиконови форми за печене. Както около всяко нещо обаче и около тях витаят противоречиви мнения, които биха разколебали по-трудно взимащите решения. Обикновено в тези ситуации се правят две графи - в едната се пишат плюсовете, а в другата - минусите. Така ще направим и ние, за да успеете да прецените дали искате да се впуснете в новостите или да продължите да разчитате на старите, но стабилни версии на формите от метал.
Плюсовете на силиконовите форми
Ако се колебаете изобщо дали този материал е достатъчно издръжлив, проверете като си купите силиконова шпатула. Тя наистина е удобна, пластична и позволява свобода на движение. За нея горещите температури не са проблем, но е задължително да проверите предварително какъв е техният лимит.
И след като започнахме от малкото, нека видим какви са всъщност положителните качества на силиконовите форми за печене.
- Не се нуждаят от намазняване;
- Силиконът се нагрява бързо, а печенето става равномерно. Сбогувайте се със загорелите ръбове и основа на печивата;
- Изваждането на хляба или сладкишите е много лесно;
- Формите са подходящи за фризер, хладилник, микровълнова фурна, съдомиялна машина и обикновена фурна. Казано с две думи - печете, съхранявайте, притопляйте и размразявайте направо във формите;
- Не съществуват петна или ръжда;
- Няма нужда да променяте количеството на тестото и температурата на печене; Правете го както обикновено;
- Почистването на формите е без излишно усилие;
- Съхраняват се лесно и не се деформират.
Минуси на силиконовите форми
Трябва да имате предвид, че не всички форми от този вид са изработени с едно и също качество. Възможно е да се натъкнете на техни ментета, затова не се изкушавайте да вадите портмонето си, ако попаднете на нереално ниска цена.
Преди да прибегнете към покупка, доверете се на изпробвани марки и се поинтересувайте от мнението на специалисти, което в днешно време лесно ще откриете и онлайн. Нищо не бива да разваля удоволствието от печенето, камо ли една силиконова форма, нали?
И нека все пак видим какви минуси можем да открием.
- Не може да режете направо във формата. Така ще повредите силикона;
- Не може да се използва върху котлон;
- Възможно е допустимата температура, на която да нагрявате формата, да е по-ниска от необходимата ви за изпичане на десерта или хляба;
- Все пак трябва да използвате и тава, върху която да поставите формата, за да има стабилна основа.
Това е от нас. Решението оставаме на вас.