Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да купя или не: Какви са плюсовете и минусите на силиконовите форми за печене

Решението оставяме на вас


Вероятно много от вас познават добре и притежават по някоя от вече така популярните силиконови форми за печене. Както около всяко нещо обаче и около тях витаят противоречиви мнения, които биха разколебали по-трудно взимащите решения. Обикновено в тези ситуации се правят две графи - в едната се пишат плюсовете, а в другата - минусите. Така ще направим и ние, за да успеете да прецените дали искате да се впуснете в новостите или да продължите да разчитате на старите, но стабилни версии на формите от метал.

Плюсовете на силиконовите форми

Ако се колебаете изобщо дали този материал е достатъчно издръжлив, проверете като си купите силиконова шпатула. Тя наистина е удобна, пластична и позволява свобода на движение. За нея горещите температури не са проблем, но е задължително да проверите предварително какъв е техният лимит.

И след като започнахме от малкото, нека видим какви са всъщност положителните качества на силиконовите форми за печене.

  • Не се нуждаят от намазняване;
  • Силиконът се нагрява бързо, а печенето става равномерно. Сбогувайте се със загорелите ръбове и основа на печивата;
  • Изваждането на хляба или сладкишите е много лесно;
  • Формите са подходящи за фризер, хладилник, микровълнова фурна, съдомиялна машина и обикновена фурна. Казано с две думи - печете, съхранявайте, притопляйте и размразявайте направо във формите;
  • Не съществуват петна или ръжда;
  • Няма нужда да променяте количеството на тестото и температурата на печене; Правете го както обикновено;
  • Почистването на формите е без излишно усилие;
  • Съхраняват се лесно и не се деформират.

Минуси на силиконовите форми

Трябва да имате предвид, че не всички форми от този вид са изработени с едно и също качество. Възможно е да се натъкнете на техни ментета, затова не се изкушавайте да вадите портмонето си, ако попаднете на нереално ниска цена.

Преди да прибегнете към покупка, доверете се на изпробвани марки и се поинтересувайте от мнението на специалисти, което в днешно време лесно ще откриете и онлайн. Нищо не бива да разваля удоволствието от печенето, камо ли една силиконова форма, нали?

И нека все пак видим какви минуси можем да открием.

  • Не може да режете направо във формата. Така ще повредите силикона;
  • Не може да се използва върху котлон;
  • Възможно е допустимата температура, на която да нагрявате формата, да е по-ниска от необходимата ви за изпичане на десерта или хляба;
  • Все пак трябва да използвате и тава, върху която да поставите формата, за да има стабилна основа.

Това е от нас. Решението оставаме на вас.

Дайте оценка:

Тагове: печене хляб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче