Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

5 вкусни пюрета, подходящи за малки и големи

Да почерпим вдъхновение от детската кухня

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Често схващане е, че бебешките пюрета едва ли не са нещо неприятно за вкуса на възрастния човек. Но всъщност сред тях има много ароматни и ужасно вкусни комбинации от продукти като зеленчуци, плодове, различни видове месо и риба. Нека почерпим вдъхновение от някои от тях. Нека обаче направим уговорката, че ако ще храните с тях и по-малки деца, трябва да премахнете солта и подправките от всяка рецепта.

Картофи с тиква и телешко

Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват. През това време тиквата се почиства, нарязва се на големи парчета, поръсва се с червен пипер и сол и се изпича за 20-25 мин. Телешкото месо се сварява в тенджера под налягане за 1 час, с лед което се раздърпва на "конци" и се смесва със зеленчуците в блендер. Овкусява се с мащерка, риган, малко зехтин и черен пипер.

Палачинки с ябълка и мед

Когато правите палачинки, изпечете 4-5 повече и ги заделете за направата на това разкошно пюре. Нарежете ги на малки парчета и ги смесете в блендера, заедно с 4-5 настъргани ябълки. След като ги миксирате, добавете 3 с.л. мед и 1/4 ч.л. канела. Поръсете с черен пипер и кимион. Разбъркайте с вилица и сервирайте с листа от прясна мента.

Пюре болонезе

Сварете спагети, колкото за 2 порции. Оставете ги да се поварят 2-3 минути повече от указаното на опаковката. Сварете 200 г телешко месо в тенджера под налягане и го раздърпайте. Отцедете спагетите, смесете ги с месото и ги изсипете в блендер. Добавете още разполовени чери доматчета, 2-3 сварени моркова, риган, зехтин, сол, черен пипер и разтопено краве масло. Миксирайте и сервирайте.

Снимка: iStock by Getty Images

Сьомга с моркови и ориз

Сварете 1 ч.ч. басмати ориз в 2 ч.ч. вода, като настържете малко лимонова кора и посолите. Добавете и малко зехтин. Сварете 3 моркова. Изпържете 2 филета от сьомга в малко зехтин и краве масло за 4-5 мин. на страна. Поръсете със сол, черен пипер и мащерка. Смесете всички тези продукти в чопър и овкусете с още малко зехтин и червен пипер. Загрейте една касерола на умерен огън и разтопете 2 с.л. краве масло. Изсипете пюрето и разбъркайте всичко. Оставете го да се стопли за няколко минути и сервирайте с връхчета от пресен копър.

Шунка с моркови, царевица и домати

Нарежете 200 г шунка на тънки парченца и я запържете в 2 с.л. зехтин и 1 наситнена скилидка чесън за 3-4 мин. Смесете я в блендер с 1 консерва царевица, отцедена от водата. Добавете 2 големи настъргани домата. Овкусете с черен пипер, зехтин и копър и миксирайте до получаване на хомогенна смес. Излейте 2 с.л. разтопено масло и 100 г майонеза. Разбъркайте и украсете с наситнен пресен копър.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер червен пипер мащерка чери домати моркови ябълки телешко палачинки тиква пресен копър риган лимон картофи прясна мента канела майонеза мед спагети шунка ориз кимион царевица сьомга