Често схващане е, че бебешките пюрета едва ли не са нещо неприятно за вкуса на възрастния човек. Но всъщност сред тях има много ароматни и ужасно вкусни комбинации от продукти като зеленчуци, плодове, различни видове месо и риба. Нека почерпим вдъхновение от някои от тях. Нека обаче направим уговорката, че ако ще храните с тях и по-малки деца, трябва да премахнете солта и подправките от всяка рецепта.
Картофи с тиква и телешко
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват. През това време тиквата се почиства, нарязва се на големи парчета, поръсва се с червен пипер и сол и се изпича за 20-25 мин. Телешкото месо се сварява в тенджера под налягане за 1 час, с лед което се раздърпва на "конци" и се смесва със зеленчуците в блендер. Овкусява се с мащерка, риган, малко зехтин и черен пипер.
Палачинки с ябълка и мед
Когато правите палачинки, изпечете 4-5 повече и ги заделете за направата на това разкошно пюре. Нарежете ги на малки парчета и ги смесете в блендера, заедно с 4-5 настъргани ябълки. След като ги миксирате, добавете 3 с.л. мед и 1/4 ч.л. канела. Поръсете с черен пипер и кимион. Разбъркайте с вилица и сервирайте с листа от прясна мента.
Пюре болонезе
Сварете спагети, колкото за 2 порции. Оставете ги да се поварят 2-3 минути повече от указаното на опаковката. Сварете 200 г телешко месо в тенджера под налягане и го раздърпайте. Отцедете спагетите, смесете ги с месото и ги изсипете в блендер. Добавете още разполовени чери доматчета, 2-3 сварени моркова, риган, зехтин, сол, черен пипер и разтопено краве масло. Миксирайте и сервирайте.
Сьомга с моркови и ориз
Сварете 1 ч.ч. басмати ориз в 2 ч.ч. вода, като настържете малко лимонова кора и посолите. Добавете и малко зехтин. Сварете 3 моркова. Изпържете 2 филета от сьомга в малко зехтин и краве масло за 4-5 мин. на страна. Поръсете със сол, черен пипер и мащерка. Смесете всички тези продукти в чопър и овкусете с още малко зехтин и червен пипер. Загрейте една касерола на умерен огън и разтопете 2 с.л. краве масло. Изсипете пюрето и разбъркайте всичко. Оставете го да се стопли за няколко минути и сервирайте с връхчета от пресен копър.
Шунка с моркови, царевица и домати
Нарежете 200 г шунка на тънки парченца и я запържете в 2 с.л. зехтин и 1 наситнена скилидка чесън за 3-4 мин. Смесете я в блендер с 1 консерва царевица, отцедена от водата. Добавете 2 големи настъргани домата. Овкусете с черен пипер, зехтин и копър и миксирайте до получаване на хомогенна смес. Излейте 2 с.л. разтопено масло и 100 г майонеза. Разбъркайте и украсете с наситнен пресен копър.