Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зеленчук или нишестен продукт: Какво всъщност представлява картофът

Спорът, възникнал в САЩ, провокира реакция от страна на някои сенатори

От Розалия Благоева, БТА

В САЩ се разгаря спор за това дали картофът е зеленчук, или нишестен продукт, съобщи АФП. Създадена е комисия за решаването на този важен въпрос, провокирал реакция от страна на сенаторите от щатите, представляващи земеделски производители.

Здравните власти и "картофеното лоби" в Конгреса спорят от години за класификацията на зеленчука. Тя е важна и заради подпомагането с обществени средства.

Според данни на правителството от 2019 г. американците консумират средно 22 кг картофи годишно, повече от половината от които под формата на замразени продукти като пържени картофки. Според някои експерти това е опасна игра с общественото здраве, тъй като 40 процента от възрастното население страда от затлъстяване.

Картофите са богати на калий, калций и витамин С, се казва в писмо на сенатори до министерството на земеделието и до министерството на здравеопазването и хуманитарните въпроси на САЩ. Смяната в класификацията ще навреди на потребителите, на ресторантите и на производителите, алармират и представители в Конгреса на щатите, където са големите производители на картофи - Айдахо, Мейн, Орегон.

Дебатът напомня за спора около характера на кетчупа по времето на управление на президента Роналд Рейгън. Тогава спорът беше доколко кетчупът е зеленчук, а определянето му беше пряко свързано с дистрибуцията на продукта в училищата. Тогава идеята за промяна отпадна в самото начало.

Дайте оценка:

Тагове: картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче