Някога чудили ли сте защо мангото, което сте купили от магазина твърдо, продължава да зрее и омеква в панера на кухненския ви плот, а ягодите нито стават по-сладки, нито по-сочни и на всичкото отгоре хващат мухъл?
Оказва се, че процесът на зреене е доста сложен и не всеки плод има способността да подобрява качеството си, след като е набран от дървото, например. Тези, които могат обаче, имат механизъм, синтезиращ естественото химично съединение етилен, наричано още "хормон на узряването", което играе ролята в промяната на състава на плода и превръщането на нишестето в захар. Всичко това се случва по време на процеса на зреене.
За да сте наясно дали може да купите по-зелени праскови следващия път и да сте спокойни, че те ще доузреят на стайна температура, е добре да знаете кои плодове спадат в тази група.
Зреещите след откъсване
Реколтата на този вид плодове често се прибира преди да е напълно готова, защото така те могат да бъдат транспортирани безпроблемно на дълги разстояния. Това е необходимо, тъй като тези видове обикновено са с деликатна структура, ако са напълно узрели, което ги прави по-податливи на повреждане на външния им вид и качество.
Често при самото транспортиране плодовете биват излагани на среда с етилен, която да стимулира зреенето им.
Някои от най-често срещаните видове природна сладост, спадащи в тази група, са бананите, авокадото, доматите, прасковите, мангото, кайсиите, кивито, сливите, папаята, пъпешите, крушите и ябълките. Тъй като много от тропическите плодове също принадлежат в посочената категория, това ни дава възможността да се наслаждаваме на невероятния им вкус дори на хиляди километри от мястото, на което се отглеждат.
Зреещите преди да бъдат откъснати
Идва ред на онези плодове, които задължително трябва да узреят на дървото, храста или растението, от което произлизат. Те не реагират на допълнителна стимулация с етилен, след като бъдат откъснати. И въпреки че след известно време, когато реколтата бъде обрана, на пипане те ще станат меки, то този процес се дължи на гниенето, а не на зреенето.
В тази категория спадат плодове като черешите, ягодите, динята, нарът, портокалите, гроздето, ананасът и боровинките. Тях купувайте винаги добре узрели и консумирайте бързо, ако не искате да свършат в кофата за боклук.