Не във всеки магазин се намират питки за бургери, особено пък пресни и качествени. А може пък и да нямаме магазин наблизо, или просто да не ни се излиза, а да сме "умрели от глад". Така че, не - този бургер не е сиромашки, не защото ще го приготвяме с кренвирши и лютеница, а защото тук питката заместваме с обикновени филийки хляб.
Комбинацията от препечен хляб, хумус, пекната шунка и пръжнато яйце гарантира доволно засищане, а леко прегореният лук, прясната чушка и резенът домат - свежест. Резенчетата халапеньо, чесънът, горчицата и майонезата пък внасят приятна пикантност.
Необходими продукти:
- 1 яйце, пържено в масло и зехтин
- Свинска шунка, на тънки слайсове
- Хумус с паприка, 1 с.л.
- Майонеза, 1 с.л.
- Горчица, 1 ч.л.
- Краве масло
- Зехтин
- Сол
- Черен пипер
- 1 резен розов домат
- Кромид лук
- Зелена пиперка
- 1 скилидка чесън
- 2 резена халапеньо чушки
- Риган, сушен
Начин на приготвяне:
- Запържваме двете филии в много силно нагрят тиган и всяка страна поръсваме с малко зехтин и риган. Около минута на страна е повече от достатъчна.
- Вътрешната страна на всяка филия намазваме с два различни соса. Едната с хумус, а другата с комбинация от майонезата и горчицата.
- В същия тиган разтопяваме малко масло и зехтин и запържваме следните продукти: чесъна и лука, нарязани на ситно, слайсовете шунка, както и яйцето, което поръсваме със сол и черен пипер.
- Върху филията, която ще послужи за долната част на бургера, поставяме халапеньото (във всеки край по една), две резенчета от зелената пиперка, а в средата - резена от розов домат.
- Когато нещата в тигана се позапържат добре, ги редим върху долната филия - малко шунка, после яйцето, след това останалата шунка.
- Захлупваме бургера с горната филия (като намазаната с горчица и майонеза част трябва да гледа надолу) и го пробождаме с дървени клечки в двата края, за да можем да го разрежем по-лесно на две, без той да се разпадне.
- С помощта на назъбен нож за хляб разрязваме бургера през средата и сервираме върху дъска.