Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За изгладнели: Сиромашки бургер по тракийски

Що е то и как се приготвя

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
2’ Подготовка
8’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Не във всеки магазин се намират питки за бургери, особено пък пресни и качествени. А може пък и да нямаме магазин наблизо, или просто да не ни се излиза, а да сме "умрели от глад". Така че, не - този бургер не е сиромашки, не защото ще го приготвяме с кренвирши и лютеница, а защото тук питката заместваме с обикновени филийки хляб.

Комбинацията от препечен хляб, хумус, пекната шунка и пръжнато яйце гарантира доволно засищане, а леко прегореният лук, прясната чушка и резенът домат - свежест. Резенчетата халапеньо, чесънът, горчицата и майонезата пък внасят приятна пикантност.

Необходими продукти:

  • 1 яйце, пържено в масло и зехтин
  • Свинска шунка, на тънки слайсове
  • Хумус с паприка, 1 с.л.
  • Майонеза, 1 с.л.
  • Горчица, 1 ч.л.
  • Краве масло
  • Зехтин
  • Сол
  • Черен пипер
  • 1 резен розов домат
  • Кромид лук
  • Зелена пиперка
  • 1 скилидка чесън
  • 2 резена халапеньо чушки
  • Риган, сушен

Начин на приготвяне:

  1. Запържваме двете филии в много силно нагрят тиган и всяка страна поръсваме с малко зехтин и риган. Около минута на страна е повече от достатъчна.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Вътрешната страна на всяка филия намазваме с два различни соса. Едната с хумус, а другата с комбинация от майонезата и горчицата.
  3. В същия тиган разтопяваме малко масло и зехтин и запържваме следните продукти: чесъна и лука, нарязани на ситно, слайсовете шунка, както и яйцето, което поръсваме със сол и черен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Върху филията, която ще послужи за долната част на бургера, поставяме халапеньото (във всеки край по една), две резенчета от зелената пиперка, а в средата - резена от розов домат.
  5. Когато нещата в тигана се позапържат добре, ги редим върху долната филия - малко шунка, после яйцето, след това останалата шунка.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Захлупваме бургера с горната филия (като намазаната с горчица и майонеза част трябва да гледа надолу) и го пробождаме с дървени клечки в двата края, за да можем да го разрежем по-лесно на две, без той да се разпадне.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. С помощта на назъбен нож за хляб разрязваме бургера през средата и сервираме върху дъска.

    Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер горчица лук домати свинско риган яйца люти чушки чушки майонеза шунка

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче