Днес празнуваме любовта. Свети Валентин е празник, който се отбелязва от почти всички хора по света. У нас този ден - Трифон Зарезан - е посветен на лозето и виното, което също като любовта ни опиянява, макар и по малко по-различен начин.
Ако надникнем малко в историтя, ще видим, че още от древни времена февруари е бил посветен на това чувство. Теориите за произхода на празника са различни, но най-популярните датират още когато Клавдий II управлява Римската империя. Императорът не искал мъжете да се женят по време на война, защото вярвал, че онези, които не са обвързани, са по-добри воини. На това решение обаче се противопоставил епископ Валентин и тайно провеждал сватбени церемонии. Заради тези си действия, не след дълго, той бил хвърлен в затвора и екзекутиран на 14 февруари по заповед на Клавдий II.
По традиция на този ден мъжете засвидетелстват любовта си към жените, а главни участници и помощници са червените рози, виното и шоколадът, превърнали се в символ на празника. Вечерта обикновено завършва с вечеря в романтична обстановка, която не е задължително да бъде в най-скъпия ресторант. Често уютът на дома е този, който предразполага към интимност, независимо в кой етап от връзката се намирате.
Домашно приготвената храна пък допринася за специалното преживяване, тъй като няма нищо по-хубаво от това любимият ви човек да се развихри в кухнята заради вас или вие за него.
Ако сте от хората, които действат в последния момент и тази сутрин сте решили, че искате да изкарате празника в уюта на дома си, ние сме тук, за да ви помогнем. Изготвихме лесно и бързо примерно меню, което няма да ви отнеме почти никакво време над печката, но резултатът ще е зашеметяващ. Предлагаме ви две основни ястия - едно с месо и едно без, в случай, че половинката ви е вегетарианец.
Без да се бавим повече, ето нашето примерно меню за романтичен св. Валентин у дома:
Салата със спанак и халуми
Необходими продукти:
- 250 г халуми
- 200 г спанак
- 2 големи портокала
- 1 връзка мента, само листата
Начин на приготвяне:
- Нарежете сиренето на резени и го запечете в горещ тиган за 3-4 мин. от двете страни, докато получи приятен загар.
- Сипете измития и подсушен спанак в купа за салата зедно с половината връзка мента.
- Запазете половин портокал, за да използвате сока му, а останалата част нарежете на резени, като предварително сте махнали кората им. Разпределете парчетата върху спанака.
- Портокаловият сок смесете с останалата мента, 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
- Накрая сложете халумито, полейте салатата с дресинга и сервирайте с пресен хляб.
Паста с доматен сос, орехи и патладжан
Необходими продукти:
- 350 г паста (спагети, талиатели)
- 2 с.л. зехтин
- 2 патладжана (около 500 г), нарязани на кубчета
- 4 големи скилидки чесън, нарязани на ситно
- 3 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. балсамов оцет
- 250 мл зеленчуков бульон
- 330 г чери домати, разполовени
- 30 г пресен босилек, накълцан
- 1 с.л. каперси
- 50 г орехови ядки, запечени леко на сух тиган и нарязани на едро
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според описанието на опаковката, като запазите около 150 мл от водата, в която са се варили.
- През това време загрейте зехтина в голям тиган с незалепващо покритие на средна степен на котлона. Сложете в него патладжана и чесъна, разбъркайте добре, след което покрийте съда и гответе за 8-10 мин. Разбърквайте от време на време.
- Изсипете доматеното пюре и оцета при патладжана и гответе за още 2-3 мин. Налейте бульона, покрийте тигана и нека продуктите се задушат за 10-15 мин., докато патладжанът омекне.
- Прибавете чери доматите и ги запържете за няколко минути. Трябва да се размекнат, но все още да са запазили формата си. Поръсете с босилека, прибавете каперсите и орехите, а накрая и пастата. При необходимост, сипете малко и от водата, в която сварихте пастата, за да направите соса по-плътен.
- Сервирайте веднага.
Пилешко соте със сушени домати по гръцки
Необходими продукти:
- 500 г пилешки пържоли от бут
- 2-3 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 1 равна с.л. доматено пюре
- ½ ч.л. риган, изсушен
- 50 г бяло вино
- 100 г чери домати, сушени
- 50 г заквасена сметана
- сушени домати
- сол
- пипер
- пържени картофки (за гарнитура)
- пресен магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Поставете голям тиган на силен огън и го оставете да се загрее добре (около 15 мин.)
- Нарежете пилето на много малки ивици и го прехвърлете в тигана.
- Задушете пилето за 4-5 минути, докато се позачерви и обърнете парченцата с щипка, за да се изпече месото от всички страни.
- Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а чушките - на лентички.
- Добавете 2 с.л. зехтин, щипка сол и малко черен пипер.
- Запържете всичко това за около 5-10 минути, като разбърквате често с помощта на дървена лъжица.
- Добавете доматеното пюре и ригана, деглазирайте тигана с виното и разбъркайте добре. Ако не знаете как да приложите тази техника, може да видите в статията долу.
-
Сложете сушените чери домати и сметаната и разбъркайте отново.
-
Махнете тигана от котлона. Поднесете ястието с гарнитура от пържени картофи и ситно нарязан магданоз.
Шоколадов крем само с няколко лесни съставки
Необходими продукти:
- 40 г брашно
- 50 г масло
- 100 г захар
- 1 л прясно мляко
- 200 г натурален шоколад, начупен на парченца
Начин на приготвяне:
- Разтопете маслото в голяма касерола на котлона, след което прибавете към него брашното, като бъркате непрекъснато.
- Сипете млякото и разбъркайте. Сместа ще се сгъсти и когато това стане, прибавете захарта.
- Сложете шоколада, намалете котлона и оставете да се разтопи за около 5-10 мин.
- Разпределете шоколадовия крем в подходящи купички или бурканчета, след което приберете в хладилника.
- Консумирайте до 3 дни, след като сте го приготвили.