Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

В последния момент: Вкусна и бърза вечеря за Деня на влюбените

Пригответе тристепенно меню за половинката си


Днес празнуваме любовта. Свети Валентин е празник, който се отбелязва от почти всички хора по света. У нас този ден - Трифон Зарезан - е посветен на лозето и виното, което също като любовта ни опиянява, макар и по малко по-различен начин.

Ако надникнем малко в историтя, ще видим, че още от древни времена февруари е бил посветен на това чувство. Теориите за произхода на празника са различни, но най-популярните датират още когато Клавдий II управлява Римската империя. Императорът не искал мъжете да се женят по време на война, защото вярвал, че онези, които не са обвързани, са по-добри воини. На това решение обаче се противопоставил епископ Валентин и тайно провеждал сватбени церемонии. Заради тези си действия, не след дълго, той бил хвърлен в затвора и екзекутиран на 14 февруари по заповед на Клавдий II.

По традиция на този ден мъжете засвидетелстват любовта си към жените, а главни участници и помощници са червените рози, виното и шоколадът, превърнали се в символ на празника. Вечерта обикновено завършва с вечеря в романтична обстановка, която не е задължително да бъде в най-скъпия ресторант. Често уютът на дома е този, който предразполага към интимност, независимо в кой етап от връзката се намирате.

Снимка: iStock by Getty Images

Домашно приготвената храна пък допринася за специалното преживяване, тъй като няма нищо по-хубаво от това любимият ви човек да се развихри в кухнята заради вас или вие за него.

Ако сте от хората, които действат в последния момент и тази сутрин сте решили, че искате да изкарате празника в уюта на дома си, ние сме тук, за да ви помогнем. Изготвихме лесно и бързо примерно меню, което няма да ви отнеме почти никакво време над печката, но резултатът ще е зашеметяващ. Предлагаме ви две основни ястия - едно с месо и едно без, в случай, че половинката ви е вегетарианец. 

Без да се бавим повече, ето нашето примерно меню за романтичен св. Валентин у дома:

Салата със спанак и халуми

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 250 г халуми
  • 200 г спанак
  • 2 големи портокала
  • 1 връзка мента, само листата

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете сиренето на резени и го запечете в горещ тиган за 3-4 мин. от двете страни, докато получи приятен загар.
  2. Сипете измития и подсушен спанак в купа за салата зедно с половината връзка мента.
  3. Запазете половин портокал, за да използвате сока му, а останалата част нарежете на резени, като предварително сте махнали кората им. Разпределете парчетата върху спанака.
  4. Портокаловият сок смесете с останалата мента, 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
  5. Накрая сложете халумито, полейте салатата с дресинга и сервирайте с пресен хляб.

Паста с доматен сос, орехи и патладжан

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 350 г паста (спагети, талиатели)
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 патладжана (около 500 г), нарязани на кубчета
  • 4 големи скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 250 мл зеленчуков бульон
  • 330 г чери домати, разполовени
  • 30 г пресен босилек, накълцан
  • 1 с.л. каперси
  • 50 г орехови ядки, запечени леко на сух тиган и нарязани на едро

Начин на приготвяне:

  1. Сварете пастата според описанието на опаковката, като запазите около 150 мл от водата, в която са се варили.
  2. През това време загрейте зехтина в голям тиган с незалепващо покритие на средна степен на котлона. Сложете в него патладжана и чесъна, разбъркайте добре, след което покрийте съда и гответе за 8-10 мин. Разбърквайте от време на време.
  3. Изсипете доматеното пюре и оцета при патладжана и гответе за още 2-3 мин. Налейте бульона, покрийте тигана и нека продуктите се задушат за 10-15 мин., докато патладжанът омекне.
  4. Прибавете чери доматите и ги запържете за няколко минути. Трябва да се размекнат, но все още да са запазили формата си. Поръсете с босилека, прибавете каперсите и орехите, а накрая и пастата. При необходимост, сипете малко и от водата, в която сварихте пастата, за да направите соса по-плътен.
  5. Сервирайте веднага.

Пилешко соте със сушени домати по гръцки

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 500 г пилешки пържоли от бут
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 равна с.л. доматено пюре
  • ½ ч.л. риган, изсушен
  • 50 г бяло вино
  • 100 г чери домати, сушени
  • 50 г заквасена сметана
  • сушени домати
  • сол
  • пипер
  • пържени картофки (за гарнитура)
  • пресен магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

  1. Поставете голям тиган на силен огън и го оставете да се загрее добре (около 15 мин.)
  2. Нарежете пилето на много малки ивици и го прехвърлете в тигана.
  3. Задушете пилето за 4-5 минути, докато се позачерви и обърнете парченцата с щипка, за да се изпече месото от всички страни.
  4. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а чушките - на лентички.
  5. Добавете 2 с.л. зехтин, щипка сол и малко черен пипер.
  6. Запържете всичко това за около 5-10 минути, като разбърквате често с помощта на дървена лъжица.
  7. Добавете доматеното пюре и ригана, деглазирайте тигана с виното и разбъркайте добре. Ако не знаете как да приложите тази техника, може да видите в статията долу.
  8. Сложете сушените чери домати и сметаната и разбъркайте отново.

  9. Махнете тигана от котлона. Поднесете ястието с гарнитура от пържени картофи и ситно нарязан магданоз.

Шоколадов крем само с няколко лесни съставки

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 40 г брашно
  • 50 г масло
  • 100 г захар
  • 1 л прясно мляко
  • 200 г натурален шоколад, начупен на парченца

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете маслото в голяма касерола на котлона, след което прибавете към него брашното, като бъркате непрекъснато.
  2. Сипете млякото и разбъркайте. Сместа ще се сгъсти и когато това стане, прибавете захарта.
  3. Сложете шоколада, намалете котлона и оставете да се разтопи за около 5-10 мин.
  4. Разпределете шоколадовия крем в подходящи купички или бурканчета, след което приберете в хладилника.
  5. Консумирайте до 3 дни, след като сте го приготвили.

Дайте оценка:

Тагове: Свети Валентин

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче