Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три германски ястия, които трябва да опитате поне веднъж в живота си

Храната в Германия не е само кисело зеле и наденици, полети обилно с бира


Храната в Германия е богата на вкусове, разнообразна и топлеща тялото в студените дни. Тя с лекота създава комфорт за небцето, зад който често стоят висококачествените месни продукти.

Германската кухня се оформя не само от традиционните ястия, останали във времето. За нея допринасят и много имигранти, превърнали страната в свой постоянен дом. И ако се вгледаме по-внимателно, храната в Германия не е само кисело зеле и наденици, полети обилно с бира. Тя е много повече от това.

Съвременните германци ценят както добре приготвените и сервирани в заведения ястия, така и онези, удобни за хапване на крак. Все пак държавата е известна със своите базари, посветени на кулинарията, бирените фестивали, музеите, свързани с храната и ресторантите, поддържащи висок стандарт.

Ако скоро ви предстои пътуване към Германия, не пропускайте да се насладите на местната кухня. Разбира се, има много какво да се изговори по темата, но тъй като днес е националният празник на страната, решихме да ви дадем три предложения за германси ястия, които е добре да опитате, ако не днес, то поне веднъж до края на живота си.

Руладини

Снимка: iStock by Getty Images

Бекон, лук, горчица и кисели краставички, увити в нарязано на тънко говеждо или телешко месо. Това е най-краткото описание на руладините, които в България също имат своята слава. Широкодостъпни са вече и множеството вегетариански версии на ястието.

Руладините са характерни за Западна Германия и региона на Рейн. Те са основна част от големите семейните вечéри или други специални поводи. Обикновено се сервират с картофени кнедли, може и с пюре, както и с кисело червено зеле. Сосът от червено вино е абсолютно задължително условие за завършване на ястието.

Картофени палачинки

Снимка: iStock by Getty Images

Тези палачинки са толкова популярни в Германия, че в страната има над 40 техни наименования. Те се вписват чудесно към специалитетите на уличната храна, често се сервират с ябълков сос и се поднасят върху ръжен хляб.

Картофените палачинки са популярни през цялата година. В Кьолн и Рейнланд са любими на празнуващите традиционния пролетен карнавал, а по време на германските коледни базари се изразходват огромни количества картофи, за да задоволят апетитите на всички, които искат да се насладят на вкусните палачинки точно в този период от годината.

Сладоледени спагети

Снимка: iStock by Getty Images

Десертът е наследен от имигрантите и до днес е изключително популярен сред германските деца. Името говори самó за външния вид и състава на сладкото изкушение, но накратко то представлява сладолед във формата на спагети. Ефектът се получава от преминаването на студения, почти замръзнал крем през преса за картофи или паста. Готовите спагети се поставят върху канапе от сметана и се заливат с ягодов топинг, имитиращ доматения сос. Завършващите кокосови стърготини представляват поръсения върху оригиналното италианско ястие пармезан.

Разбира се, десертът има най-различни вариации, като например такъв със сладолед с черен шоколад и ядки. Като година на неговото измисляне е определена 1969, а за създател е посочен Дарио Фонтанела - синът на италиански имигрант, занимаващ се с производството на сладолед в Манхайм, Германия.

Десертът не е патентован, затова и днес се предлага в почти всяко място за сладолед в страната. Но преди около десет години Фонтанела получава награда за кулинарните си заслуги от управата на Манхайм.

Дайте оценка:

Тагове: телешко сладки картофи сладолед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче