В миналото приготвянето на дроб сарма често е било занимание, което е ангажирало цялото семейство. Агнешките дреболии се подготвят като първо се почистват, а после се сваряват. Оризът пък се вари отделно. След това плънката се допълва чрез запържване на лука и комбинирането му с дреболиите, подправките и сварения ориз. Булото се нарязва на парчета и всяко се пълни с плънката, след което се завива на руло или на сармички. Рулата дроб сарма се поставят в тава, намазват се с масло и се пекат на загрята фурна, докато станат хрупкави и златисти.
Ето и няколко съвета за една по-вкусна дроб сарма:
- Подгответе плънката правилно: За да осигурите равномерно готвене, нарежете карантията на малки, еднакви по големина парчета. Лукът и другите зеленчуци трябва да бъдат фино нарязани.
- Овкусете я богато: Дроб сармата обича много аромати, за да пусне своя отличителен вкус. Използвайте комбинация от кимион, кориандър, червен и пушен червен пипер, за да добавите дълбочина към гозбата. Не забравяйте да сложите сол и черен пипер на вкус.
- Гответе бавно: За да позволите на всички вкусове да се смесят напълно, печете дроб сармата на слаб огън за продължителен период от време.
А сега да разгледаме една от многото рецепти за приготвянето на това любимо ястие.
Какво ще ви трябва:
- 1 кг агнешки дреболии (черен дроб, сърце, бъбреци)
- 2 ч.ч. ориз
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 връзка магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. сол
- 1 яйце, разбито
- 1 чаша кисело мляко
- 1 агнешко було
- Краве масло
- Микс от кимион, кориандър, пушен червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- 50 мл олио
- 300 мл бира
Как се приготвя:
- Почистете и измийте агнешките дреболии под студена течаща вода. Сложете ги в голяма тенджера, покрийте с вода и оставете да всичко да заври. Варете 30-40 мин., докато дреболиите омекнат. Отцедете ги и ги оставете да изстинат. Нарежете ги на ситно.
- В отделна тенджера сварете ориза според инструкциите на опаковката, като го махнете от огъня 3-4 мин. преди указанията, за да остане твърд - все пак после ще "ходи" във фурната. Оставете го добре да изстине.
- В голям тиган загрейте малко олио на среден огън. Добавете нарязания лук и гответе, докато омекне, около 5 мин. Добавете подправките, разбъркайте и гответе още 1 мин.
- Прехвърлете сварения ориз и нарязаните дреболии в тигана. Разбъркайте всички продукти хубав, за да се смесят добре.
- В отделна купа разбийте едно яйце с киселото мляко. Изсипете върху плънката от тигана и разбъркайте.
- Поставете агнешкото було върху чист плот. Нарежете го на части. Разпределете плънката от ориз и дреболии равномерно върху всяко парче, оставяйки малко разстояние по краищата. Навийте всяко парченце на руло или на малки сармички.
- Намажете ги с краве масло и ги наредете в една тава с намаслено дъно. Излейте бирата и запечатайте съда с фолио.
- Печете 30 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.
- Махнете фолиото и намалете фурната на 150 градуса. Ако трябва, долейте още бира. Печете 2 часа, като периодично следите за готовност.
Днес дроб сармата си остава популярно ястие в България. Често се сервира като основно или като част от менюто на богати празнични трапези, придружена от различни салати и гарнитури. Гозбата е адаптирана в различни региони у нас по уникални начини. В доста краища було не се ползва, а всичко се приготвя направо в тавата. Другаде пък правят заливка, подобна на тази за мусака. Независимо от вариациите това ястие определено е водещ символ на традиционната българска кухня и нейната устойчивост през вековете.