Салата пунтареле може да бъде изкусителна и пълна с живот гарнитура. Произходът ѝ е от Италия, но е ценена най-вече в регионите на Лацио и Кампания.
Тази салата е истинско удоволствие за небцето, особено за онези, които обичат да изследват автентичната италианска кухня. Пунтареле всъщност е вид цикория и главната звезда в свежата гарнитура. За почистването ѝ се прилага специална техника, която разкрива нейния уникален, леко горчив вкус, напомнящ този на аспержите. Ако се върнем назад във времето ще видим, че пунтареле е бил основен продукт в древноримската кухня, който и тогава се е славел с отлични вкусови качества.
Въпреки че не може да откриете този вид цикория навсякъде, потърсете я в добре заредените хипер маркети или в специализираните магазини за италианска храна. Леката ѝ горчивина се съчетава чудесно с дресинга от зехтин и аншоа, който превръща пунтареле във възхитителна салата. Съчетайте я с риба и други, традиционни за италианската кухня ястия. Няма грешно и правилно. Действайте, като се водите от своята интуиция.
Необходими продукти:
- 1.5 кг пунтареле
- 2 с.л. екстра върджин зехтин
- ½ скилидка чесън
- Черен пипер на вкус
- 4 рибки аншоа
- 2 ч.л. бял винен оцет
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Започнете с почистването на цикорията. Махнете листата, докато стигнете до малките ѝ сърцевини, които са основният герой за тази салата. Измийте ги добре и внимавайте да няма остатъци от пръст.
-
Снимка: iStock by Getty Images - Нарежете сърцевините наполовина, след което на много тънки лентички. Ако ви е трудно с нож, направете го с белачка за зеленчуци. Също върши добра работа.
- Сложете нарязаните пунтареле в ледена вода за около час. През този период трябва да смените водата най-малко два пъти. Това ще направи цикорията с типичния за тази салата вълнообразност.
- Направете на паста чесъна и го сложете в малка купичка. Към него прибавете рибките аншоа и зехтина. Накрая сипете оцета и бъркайте, докато аншоата се разтвори. Подправете със сол и черен пипер по ваш вкус.
- Подсушете цикорията много внимателно с чиста памучна кърпа, като внимавате да не повредите лентичките. Трябва да останат цели. Прехвърлете я в купа за салата, залейте с дресинга, разбъркайте и поднесете.