Опитвали ли сте някога безмесна лазаня с патладжани? Ако не сте, трябва обезателно да го направите. Приготвя се изключително лесно, а вкусът й е повече от божествен, особено ако сте любители на месестия летен зеленчук, разтапящата се моцарела и доматения сос с билки.
Патладжанената лазаня е изключително здравословно и дори диетично ястие. За хората, спазващи кето диета или нисковъглехидратен режим на хранене, рецептата е повече от подходяща. В нея не се съдържат почти никакви въглехидрати. Самите патладжани също са смятани за диетични зеленчуци, тъй като в 100 г от тях има едва 29 калории и минимум мазнини. Те не са източни на холестерол и са богати на редица витамини - С, К, магнезий, фосфор, мед, фолиева киселина и други.
Необходими продукти:
- 2-3 бр. патладжани
- 300 г моцарела
- 400 г доматен сос с босилек
- сух босилек
- сол
- зехтин
Първата стъпка от приготовлението на безмесна лазаня е подготовката на патладжаните. Измийте ги добре и ги нарежете на шайби с дебелина около половин сантиметър. Прехвърлете ги в купа, поръсете ги със сол и ги разбъркайте добре.
Оставете ги да починат в рамките на 30 минути. Тази процедура се извършва, за да могат да пуснат соковете си и да се освободят от характерната за тях горчивина, която се дължи на веществото соланин, което съдържат.
След като престоят ги измийте добре под течаща студена вода шайба по шайба. Оцедете ги хубаво и ги подсушете от двете страни с помощта на домакинска хартия.
Вече готовите резени патладжани подредете един до друг в голяма тава, предварително застлана с хартия за печене. Отгоре ги полейте със зехтин или ги намажете с помощта на силиконова четка.
Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна без вентилатор в рамките на 30 минути.
Когато ги извадите, патладжаните ще бъдат вече меки и ще са придобили златист загар.
Междувременно настържете моцарелата на едро ренде. Можете да ползвате и готова настъргана, която в търговската мрежа се предлага в пакети. В случай, че не разполагате с моцарела, спокойно можете да я замените с кашкавал, чедър, гауда или друг вид сирене. Комбинацията между моцарела и пармезан също е страхотна.
Пригответе си малка по размер правоъгълна тавичка. На дъното й наредете няколко шайби от печените патладжани една до друга, така че да застанат плътно.
Отгоре намажете с eдна трета от доматения сос, като го разпределите равномерно.
Поръсете с една трета от моцарелата, а отгоре подправете със сух босилек.
Повторете процедурата, като подредите ред патладжани, слой доматен сос и отгоре моцарела. Последната част от сиренето заделете настрана.
Завършете с последен ред от печените патладжаните.
Сложете лазанята да се пече на 180 градуса в предварително загряна без вентилатор фурна за 30 минути.
В последните 10 минути извадете ястието от фурната и поръсете с остатъка от моцарелата.
Върнете във фурната, за да може горният слой от сирене да се разтопи до съвършенство и да хване златиста коричка.
Можете да декорирате готовата лазаня с пресни листа босилек или накълцан на ситно магданоз. Нарежете на 6 парчета и поднесете.
Лазанята може да се консумира и топла, и студена.
Съвет
В случай, че не ви допадат постните ястия, можете да прибавите в плънката и кайма. В тиган запържете малка глава ситно нарязан лук, прибавете 500 г кайма смес и пържете, докато стане "на трохи" и хване златист загар. После изсипете към нея доматения сос, разбъркайте и ползвайте плънката между редовете с патладжани.