Ябълката е звездата сред овощните дръвчета и е излишно да казваме, че има много ползи за здравето. Въпреки това, добре е да не се заблуждаваме, че именно ябълките са едни от най- изложените на риск от третиране с пестициди и химически торове плодове. Оттук се появява естественият въпрос доколко е безопасно да ги консумираме, особено когато не сме сигурни за произхода им.
Ползите от ябълките
В България е може би една част от рая на планетата Земя, където ябълките се намират в изобилие. Сортовете са много и дори не е трудно да срещнете диворастящи такива, от които да си откъснете плод направо от дървото.
Ябълката е богата на пектин, който се бори с вредния холестерол. Съдържа витамините С и В, както и множество антиоксиданти. Но ползите от нея не спират до тук. Ябълките са отличен имуностимулатор, предотвратяват появата на невродегенеративни заболявания и улесняват работата на стомашно-чревния тракт.
С кората или без нея - как да ги ядем
В кората на ябълката се съдържат всички нейни хранителни вещества, при това в големи количества. Ето защо от една страна е важно да не се бели, а да се похапва с кората. Но ако се върнем няколко абзаца по-нагоре и видим, че тези плодове са едни от най-третираните с химически торове и пестициди, може би ще се замислим, тъй като те се съдържат най-вече в кората.
Измиването на ябълката преди ядене е от съществено значение, но то премахва едва 40% от вредните за здравето вещества. Затова, ако искате да я ядете с кората, е важно да купувате такива плодове, чиито произход ви е известен и знаете, че не са третирани с препарати.
Ако пък това няма как да стане, препоръчваме ви да обелите кората.
За да не потъмнява вътрешността им, когато я разрежете, може да последвате тези няколко съвета: