Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Маклюбе - ястието, което се обръща "с главата надолу"

Празнично и невероятно вкусно, то води със себе си няколковековна история


Смес от различни текстури и кремообразност - ето това представлява ястието маклюбе съвсем накратко. То крие в себе си крехко месо, задушени патладжани, картофи, карфиол и ориз.

Тази вкусотия се сервира "с главата надолу" и сега ще се впуснем в едно приключение от "1001 нощ", за да разберем защо маклюбе не е нещо обикновено.

Много палестинци празнуват Курбан байрям именно с това ястие, смятано за най-празничното от всички. Погледнато на пръв поглед то изглежда като солена торта, тъй като се приготвя на пластове от задушени парчета пилешко месо, патладжани, картофи и карфиол, редуващи се със слоеве ориз. Ястието има и своите вариации, като някъде пилешкото е заменено от агнешко и други зеленчуци.

Историята на маклюбе обхваща няколко века из цялата територия на Левант. Смята се, че то води началото си от средновековен Багдад, но има не една или две предположения за произхода му.

Снимка: iStock by Getty Images

Една от историите разказва за конкретен случай, в който сирийски готвач се опитвал да впечатли височайш гост и така измислил ястието. Друга пък носи предположението за създаването на маклюбе по време на кръстоносните походи от арабин, който се грижел за храната, с идеята да използва по нов начин останалия ориз. Каквато и да е истината, това, което знаем със сигурност е, че в Близкия изток маклюбе се е превърнало в много обичано ястие.

Подобно на начина на изписването на името му, което се случва по различни начини, то се променя според религията, семейството и различните страни, в които се приготвя. Преди всичко обаче се смята за ястие, носещо утеха, което се споделя с приятели.

Важното тук е последователността, която трябва да се спазва. Всички съставки се поставят внимателно в тенджерата на слоеве, така че щом съдът накрая бъде обърнат, маклюбе изглежда като торта. Някои домакини завършват с поръска от кедрови ядки или магданоз, а за гарнитура към ястието се поднасят кисело мляко и салата.

Ето как да си го приготвите:

Необходими продукти:

  • 400-500 г говеждо месо, нарязано на кубчета
  • 2 средно големи глави лук
  • 3 средно големи патладжана, обелени на ивици и нарязани на шайби с дебелина около 1 см.
  • 2-3 средно големи картофа
  • Около 1 ч.ч. олио за пържене
  • 2 ч.ч. ориз, накиснати в гореща и подсолена вода
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Запържете месото във висока и широка тенджера в малко мазнина, докато промени цвета си. Долейте гореща вода, колкото да покрие 2 см от съда и гответе, докато омекне съвсем.
  2. Накиснете ориза в гореща и подсолена вода за поне половин час, най-много за два.
  3. Обелете патладжана на ивици и го нарежете на шайби, с дебелина 2 см. Накиснете ги в солена вода за половин час. Отцедете ги, изстискайте излишната вода от шайбите, след което подсушете.
  4. Обелете и нарежете картофите. В отделен съд от тенджерата, в която готвихте месото, запържете първо картофите, а след това и патладжаните в олиото. Трябва да придобият златист цвят. Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  5. Разрежете главите лук на четвъртини и ги нарежете на филийки. Запържете го в тенджерата, която ще използвате, за да сглобите финално ястието. Съветваме ви да е с незалепващо покритие.
  6. Сготвеното месо се отцежда от бульона и се прибавя към лука. Бульонът се запазва. Овкусете се със сол и черен пипер. Бъркайте 3-4 мин.
  7. Отцедете и измийте ориза. Половината от него наредете върху месото, след това подредете патладжаните и картофите на редове върху него. Изсипете останалия ориз, за да покрие зеленчуците. Налейте 1 ч.ч. от месния бульон заедно с 2 ч.ч. гореща вода.
  8. Гответе ястието на бавен огън, докато оризът попие цялата вода и омекне.
  9. Маклюбе трябва да почине около 30 мин. преди да го "обърнете с главата надолу" и да го поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: агнешко птиче месо ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче