Проверявайте си правописа като пишете старик. Страната е Ливан а не Левант.
Означава обърнато. Оригиналната рецепта е с парчета телешко месо, наполовина изпържени патладжани на филии, ориз. Всичко останало е фантазията на готвачите. Дребни парчета месо ( в Арабския свят има израз " колкото глава на птиче" ) се запържват в тенджера. Слагат се подправки - сол, чер пипер, бахар, кимион, и други по желание. За предпочитане е ниска и широка тенджера., иначе ориза се разпада като на видеото. След това се нареждат патладжаните ( нарязани на 2/см филии) предварително изпържени наполовина и отцедени от олио. Нареждат се диаметрално за по-голяма устойчивост и да не влезат в ориза при варенето. Засипва се с измития ориз и се налива полека водата. Вари се около 30 -35мин. Повече е от обикновено, но толкова е нужно. Изчаква се 10 мин, слага се тортена чиния върху тенджерата и рязко се обръща. Бавно се вдига тенджерата. Да ви е сладко!
А къде е карфиолът?
в описанието пише пилешко или агнешко, като дойде време за рецептата изведнъж стана телешко... последно каква е истината.
Като стигнах до "Багдат" и се отказах...
Дискусия