През последните няколко години вниманието ни бе насочено към потенциалните последици за здравето от консумацията на червено и преработено месо. Но трябва ли наистина да се тревожите, че от време на време похапвате бекон например?
През 2015 г. Международната агенция за изследване на рака, която е независима организация на Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че преработеното месо е канцерогенно за хората. Според определението на СЗО за този вид месо, това е всяко, което е претърпяло процес на осоляване, сушене, ферментация или опушване за подобряване на вкуса или консистенцията. Сред него спадат продукти като салам, шунка, кренвирши, пастарма и бекон.
В тази връзка СЗО установява, че високата ежедневна консумация на преработено и червено месо би довела до увеличаване на риска от появата на рак в областта на червата.
Нека обаче видим какво представляват нитратите и колко всъщност те са опасни за здравето.
Нитратите са съединения, които се намират естествено в тялото. Те обаче могат да бъдат и допълнително добавени към някои храни, за да подобрят вида, цвета и текстурата им. Това най-често се случва при обработените меса, тъй като, освен всичко изброено до тук, нитратите се слагат и от съображение за безопасност, защото те помагат за предпазването от някои микроби в храната. Нитратите се използват и за консервант.
Сами по себе си те не са опасни, освен ако не се превърнат в съединения, наречени нитрозамини. Химичният процес се активира, когато готвите бекон на висока температура и нитритите се комбинират с аминокиселини, които естествено се срещат в свинския протеин. След тази реакция се образуват нитрозамините, известни като канцерогени.
За да се потуши или намали ефектът от този процес, е добре да се приема по-голямо количество витамин С. Консумацията на повече цитрусови плодове или зеленолистни зеленчуци може да намали последствията от създалите се нитрозамини. Някои проучвания сочат, че наличието на достатъчно витамин Е може да има подобно въздействие върху канцерогенните съединения. Сред тези храни са бадемите, спанакът, тиквата и червените чушки.
По-добре ли е да купувате бекон и други преработени меса без добавени нитрати?
Научните доказателства са доста убедителни в посоката, че по-високата консумация на този тип меса е свързана с повишения риск от появата на рак. Въпреки това, изборът на бекон и преработени меса без допълнителни нитрати не означава, че е по-добре за здравето ви.
При процеса на приготвяне, вместо да се използват добавени такива, беконът например придобива необходимата консистенция със сок или прах от целина, които също са с високо съдържание на нитрати, макар и естествени. Така че, надписът на опаковките, гласящ "без добавени нитрати", е малко подвеждащ. Освен това, сокът или прахът от целина не съдържа толкова витамин С, колкото пресните корени и листа, затова в конкретната ситуация и тази теория не е актуална. В заключение ще кажем, че беконът без нитрати и този с добевени носят един и същи риск за здравето. Добрата новина тук обаче е, че има как да го сведете до минимум.
- Яжте бекон и преработени меса в компанията на авокадо, чушки, спанак и салати;
- Когато готвите бекон, правете го на ниска температура;
- Купувайте месо по-рядко и се уверявайте, че е с възможно най-високото качество;
- Опитайте алтернатива на бекона като тофуто например;
- Заменете го с пушена риба или зеленчуци като гъби портобело и манатарки;
- Добавяйте към храната си повече опушеност от червения пипер и чушките, за да засилите дълбочината на вкуса и да не се налага да използвате изобщо преработени меса.
- Вместо бекон, консумирайте леща, нахут, боб, грах и останалите бобови култури, за да си набавите дневните количества протеин.