Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Когато мозъкът е гладен: Пет храни за по-добър фокус и концентрация

Помогнете си в динамичния ден


Забравяте лесно, разсеяни сте и понякога се чувствате все едно сте в мъгла, а мислите ви са неясни - колко познати са ви тези състояния и как влияят те върху ежедневните ви задачи?

Независимо което от всички тях заема челната позиция при вас, има начин да подобрите функцията на мозъка си, ако промените някои от хранителните си навици. Въпреки че да се посочи една храна, която е изцеляваща в подобни ситуации е невъзможно, все пак съществуват разнообразни варианти, които биха се отразили добре на мисловната ви дейност и памет. Освен това, такива храни ще:

  • Подобрят концентрацията и фокуса
  • Ще се погрижат за здравето на мозъка
  • Ще подобрят краткосрочната памет
  • Ще намалят безпокойството и стреса
  • Ще подобрят паметта и настроението

Някои от най-известните храни, работещи в тази посока, са яйцата, ядките и семената. Нека обаче видим кои още влизат в тази група, за да вкараме малко разнообразие.

Пълнозърнести храни

Снимка: Unsplash

Както всяка друга част от тялото, така и мозъкът не може да работи без "гориво", което в случая е глюкозата. Това означава, че за да поддържате добра концентрация и фокус е необходимо да имате енергия. Може да я набавите лесно чрез консумацията на пълнозърнести храни. Те имат нисък гликемичен индекс и благодарение на него те освобождават постоянна енергия в кръвния поток. Така ще успявате да държите ума си буден през целия ден.

Вярването, че бързите въглехидрати, сред които сладките и зърнени преработени храни, са добър избор, ако се нуждаете от енергия, съвсем не е истина. Консумацията им ще ви "събуди" за кратък период от време, но след като премине първоначалния ефект, по-вероятно е да се почувствате уморени и раздразнителни.

Боровинки

Снимка: Unsplash

Вече съществуват не малко доказателства, че честото похапване на боровинки може да бъде ефективен метод за подобряване или забавяне на загубата на краткотрайната памет. Едно от проучванията и неговите положителни резултати се опира на приема на сок от диворастящи боровинки всеки ден в продължение на 12 седмици.

Подобен ефект може да се постигне с включването на различни дребни черни и черевени на цвят плодове, като къпини, малини и касис в ежедневното хранене.

Броколи

Снимка: Unsplash

Този зеленчук е известен с високото си съдържание на витамин К, който подобрява когнитивната функция и тази на мозъка.

Броколите са източник на естествени антиоксидантни фитонутриенти, познати като глюкозинолати. Те осигуряват мощна защита срещу свободните радикали, но освен това помагат за по-бавното разграждане на мозъчния химикал ацетилхолин, от който се нуждаем, за да поддържаме мозъка в добра форма и да имаме ясни спомени.

Други зеленчуци, от семейството на броколите, които може да се консумират със същата цел, са карфиол, брюкселско зеле, кейл и различните видове зеле. С витамин К ще се сдобиете също от животинския черен дроб, твърдите сирена и сините сливи.

Градински чай/Салвия

Снимка: Unsplash

Салвията носи славата си на билка, която подобрява паметта и концентрацията. Въпреки че повечето проучвания в тази посока се позовават върху етеричното масло, все пак консумацията на градинския чай в суров вид не е за подценяване.

Може да я използвате като подправка за супи, ризото, паста и салати, както и за други ястия.

Домати

Снимка: Unsplash

Проучвания върху животни показват, че ликопенът, известен със защитните си свойства и придаващ червения цвят на плодовете и зеленчуците, има свойствата да помогне при предпазването от деменция и особено при болестта на Алцхаймер. Въпреки че при хората резултатите не са чак толкова убедителни, заради мощните си антиоксидантни свойства мастноразтворимият ликопен може да има благоприятен ефект върху мозъка и централната нервна система.

Дайте оценка:

Тагове: домати боровинки броколи салвия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче