Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кнедли от черен дроб, или с какво е обичал да се храни Моцарт

Световноизвестният музикант се е радвал на добър апетит и разположение към храната

Любовта на Волфганг Амадеус Моцарт към храната е пословична.

Във времето, в което живее, тя не е никак скъпо удоволствие. На едно хранене човек е получавал задоволителното количество от две месни ястия, супа, зеленчуци хляб и четвърт литър вино.

В онези години Виена е център на музикалния свят, а същевременно с това е място, утвърждаващо местната кухня, която познаваме и днес. Рецепти за Виенски шницел, Тафелшпиц, Кайзершман и торта "Сахер" могат да се открият с лекота в готварските книги.

Но нека се върнем на прочутия Моцарт, който бил известен с добрия си апетит.

По време на едно пътуване до Милано баща му пише писмо до жена си - "Ние сме в Божиите ръце, където и да отидем. Волфганг няма да навреди на здравето си с ядене и пиене. Той е дебел и в добро здравословно разположение. Весел и жизнерадостен е през целия ден".

В своята зрялост Моцарт започва деня си с горещ шоколад и кифлички, а на обяд изяжда голямо количество супа с месо. Той също изпитва голяма наслада от вид фламадска яхния, състояща се от говеждо и бира. От някои от неговите писма се разбира също, че често вечеря гювеч от задушени гъби, бадеми и кестени, който полива с местни вина. Храненето завършва с похапването на пресни плодове.

Любимото му ястие обаче са кнедли върху кисело зеле. Кнедлите се приготвяли от ситно смлян телешки черен дроб, яйце, галета, чесън, сол и прясно мляко. Сместа се оформя на малки топчета, които се варят в телешки бульон. Готовите кнедли се сервират върху нарязано кисело зеле.

Моцарт не крие афинитета си и към свинското месо, като предпочита предимно котлетите. Тази негова страст е обвързана и с една от последните теории около смъртта му, която до ден днешен остава загадка.

Предположенията в тази посока не са никак малко.

Учените достигат до най-различни изводи, като се започне от лекарска небрежност, бъбречно заболяване, травма на черепа и отравяне. Едно от последните заключения е в съвем различна посока, твърдейки се, че световноизвестният музикант умира от трихинелоза - паразитно заболяване, което може би получава от консумацията на заразено свинско месо. Независимо дали е истина или не, по времето на Моцарт болестта в действителност е била широкоразпространена във Виена.

Дайте оценка:

Тагове: червено вино свинско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче