Татарските пироги са неповторимо ястие, а ечпочмакът е класиката в жанра.
Постепенно настъпва есен и се задава студено време. Вижте как да си приготвите този деликатес, зареждащ тялото с енергия и хранителни вещества. Има вариант да замените телешкото месо с пилешко, свинско или друго по ваш вкус. Вместо (или освен) картофи, можете да добавите прясно или кисело зеле и пак ще стане вкусно.
В рецептата не е включен чесън, но 1-2 скилидки в плънката също ще обогатят вкуса й.
Необходими продукти:
- Бяло брашно, 600 г
- Прясно мляко, 200 г
- 125 гр краве масло
- Суха мая, 10 г
- Сол на вкус
- 1 ч.ч. захар
- 500 г телешко месо, смляно
- 5 бр. картофи
- 2 глави кромид лук
- 160 г разтопено краве масло (за плънката)
- 1 яйце
- 3 с.л. телешки бульон
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
- В подходяща купа рабъркайте маята с малко топла вода или прясно мляко, добавете захарта и разбъркайте отново.
- Оставете съда настрана, докато на повърхонстта на сместа се появи лека пяна или ситни балончета. Това означава, че маята е качествена и годна.
- В друга купа започнете да приготвяте тестото, като започнете чрез смесването на 125 г краве масло, нарязано на кубчета, с 200 г прясно мляко.
- Добавете сместа с маята, а след това малко брашно и малко сол. Започнете да месите тестото. Най-добре е брашното да се слага на малки порции вместо навъднъж, защото е възможно да се окаже повече от необходимото и да ви остане.
- Нормално е в началото тестото малко да лепне. Омесете го на топка и го оставете на стайна температура, за да бухне. Ако след това то не залепва по ръцете ви, значи е готово. В противен случай добавете още малко брашно.
- Ако месото, което сте купили, не е смляно, нарежете го на едри парченца и добавете лука, нарязан на ситно, както и картофите, обелени и нарязани на едри кубчета. Лукът може и да се настърже на ренде.
- Добавете другата порция краве масло като предварително го разтопите. Посолете сместа и я поръсете с черен пипер на вкус. Оставете я да почине за около час.
- Накъсайте тестото на малки топчета и ги разточете на кръгчета.
- На този етап се добавя по малко от плънката във всяко тестено кръгче. Колкото е повече плънката, толкова по-сочни ще станат вашите ечпочмаки, но толкова и по-трудно ще ви бъде да ги слепите.
- Традиционната рецепта повелява тези вкусни пироги да се слепят в триъгълна форма, а на върха, където се съединяват трите "стени" на тестото, да се остави малко пролука, която после да се покрие с допълнително малко парченце от тесто.
- Подредете оформените ечпочмаки в покрита с хартия за печене тава и оставете малко разстояние между тях, тъй като при печенето те ще се раздуят леко.
- Печете ги за 30 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна, а като са готови, ги намажете с разбито яйце и ги печете още 5 мин. Сервирайте тестените триъгълници с пълнеж горещи.