Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ечпочмак: Едно класическо татарско ястие

То е идеален източник на сила и здраве за по-хладните дни

20’ Подготовка
60’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Татарските пироги са неповторимо ястие, а ечпочмакът е класиката в жанра.

Постепенно настъпва есен и се задава студено време. Вижте как да си приготвите този деликатес, зареждащ тялото с енергия и хранителни вещества. Има вариант да замените телешкото месо с пилешко, свинско или друго по ваш вкус. Вместо (или освен) картофи, можете да добавите прясно или кисело зеле и пак ще стане вкусно.

В рецептата не е включен чесън, но 1-2 скилидки в плънката също ще обогатят вкуса й.

Необходими продукти:

  • Бяло брашно, 600 г
  • Прясно мляко, 200 г
  • 125 гр краве масло
  • Суха мая, 10 г
  • Сол на вкус
  • 1 ч.ч. захар
  • 500 г телешко месо, смляно
  • 5 бр. картофи
  • 2 глави кромид лук
  • 160 г разтопено краве масло (за плънката)
  • 1 яйце
  • 3 с.л. телешки бульон
  • Черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща купа рабъркайте маята с малко топла вода или прясно мляко, добавете захарта и разбъркайте отново.
  2. Оставете съда настрана, докато на повърхонстта на сместа се появи лека пяна или ситни балончета. Това означава, че маята е качествена и годна.
  3. В друга купа започнете да приготвяте тестото, като започнете чрез смесването на 125 г краве масло, нарязано на кубчета, с 200 г прясно мляко.
  4. Добавете сместа с маята, а след това малко брашно и малко сол. Започнете да месите тестото. Най-добре е брашното да се слага на малки порции вместо навъднъж, защото е възможно да се окаже повече от необходимото и да ви остане.
  5. Нормално е в началото тестото малко да лепне. Омесете го на топка и го оставете на стайна температура, за да бухне. Ако след това то не залепва по ръцете ви, значи е готово. В противен случай добавете още малко брашно.
  6. Ако месото, което сте купили, не е смляно, нарежете го на едри парченца и добавете лука, нарязан на ситно, както и картофите, обелени и нарязани на едри кубчета. Лукът може и да се настърже на ренде.
  7. Добавете другата порция краве масло като предварително го разтопите. Посолете сместа и я поръсете с черен пипер на вкус. Оставете я да почине за около час.
  8. Накъсайте тестото на малки топчета и ги разточете на кръгчета.
  9. На този етап се добавя по малко от плънката във всяко тестено кръгче. Колкото е повече плънката, толкова по-сочни ще станат вашите ечпочмаки, но толкова и по-трудно ще ви бъде да ги слепите.
  10. Традиционната рецепта повелява тези вкусни пироги да се слепят в триъгълна форма, а на върха, където се съединяват трите "стени" на тестото, да се остави малко пролука, която после да се покрие с допълнително малко парченце от тесто.
  11. Подредете оформените ечпочмаки в покрита с хартия за печене тава и оставете малко разстояние между тях, тъй като при печенето те ще се раздуят леко.
  12. Печете ги за 30 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна, а като са готови, ги намажете с разбито яйце и ги печете още 5 мин. Сервирайте тестените триъгълници с пълнеж горещи.

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло черен пипер лук телешко телешки бульон картофи яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче