Ечемикът и малцът обикновено се използват за варенето на бира или дестилацията на уиски, но на о. Крит с тях правят брашно, от което се изпичат питки със сладък вкус. В тази рецепта ви предлагаме вариант, при който питката се разрязва на две половини, но за закуска можете да я накъсате на едри залъци в дълбока купа и да я смесите с останалите продукти. Така ще получите една своеобразна студена попара. Ако се затруднявате със купуването на питки "Дакос", можете да използвате друг вид хляб, като той трябва да бъде по-твърд и сух.
Необходими продукти:
- 1 питка, разрязана на две
- 1 голям домат
- 1 ч.л. ябълков оцет
- 1 ч.л. захар
- 1 щипка сол
- 1 с.л. босилек, нарязан на ситно
- Мащерка, прясна
- Пресен лук, нарязан на ситно
- 100 г краве сирене, нарязано на кубчета
- 1 с.л. зехтин
- Маслини, нарязани на кръгчета
- Черен пипер
- Риган, сушен
Начин на приготвяне:
- Поставете двете половини от питката върху две чинии като разрязаната им страна трябва да бъде нагоре.
- Нарежете домата на две. Едната половина се настъргва в дълбока купа. Другата половина нарежете на малки кубчета. Целта на настъргания домат е получаването на смес, с която питките ще омекнат.
- В купата с домата добавете оцета, захарта, солта, черния пипер, ситно нарязания босилек и ситно нарязаната мащерка. Разбъркайте сместа и опитайте на сол. Изсипете дресинга върху питките.
- Отгоре наредете кубчетата домати, ситно нарязания пресен лук, сиренето и полейте със зехтин.
- Сервирайте с маслини, още няколко капки зехтин, малко прясно смлян черен пипер и риган.