Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

"Дакос" - сандвич-попара от остров Крит

Свежа и студена закуска за летните сутрини

Ечемикът и малцът обикновено се използват за варенето на бира или дестилацията на уиски, но на о. Крит с тях правят брашно, от което се изпичат питки със сладък вкус. В тази рецепта ви предлагаме вариант, при който питката се разрязва на две половини, но за закуска можете да я накъсате на едри залъци в дълбока купа и да я смесите с останалите продукти. Така ще получите една своеобразна студена попара. Ако се затруднявате със купуването на питки "Дакос", можете да използвате друг вид хляб, като той трябва да бъде по-твърд и сух.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 питка, разрязана на две
  • 1 голям домат
  • 1 ч.л. ябълков оцет
  • 1 ч.л. захар
  • 1 щипка сол
  • 1 с.л. босилек, нарязан на ситно
  • Мащерка, прясна
  • Пресен лук, нарязан на ситно
  • 100 г краве сирене, нарязано на кубчета
  • 1 с.л. зехтин
  • Маслини, нарязани на кръгчета
  • Черен пипер
  • Риган, сушен

Начин на приготвяне:

  1. Поставете двете половини от питката върху две чинии като разрязаната им страна трябва да бъде нагоре.
  2. Нарежете домата на две. Едната половина се настъргва в дълбока купа. Другата половина нарежете на малки кубчета. Целта на настъргания домат е получаването на смес, с която питките ще омекнат.
  3. В купата с домата добавете оцета, захарта, солта, черния пипер, ситно нарязания босилек и ситно нарязаната мащерка. Разбъркайте сместа и опитайте на сол. Изсипете дресинга върху питките.
  4. Отгоре наредете кубчетата домати, ситно нарязания пресен лук, сиренето и полейте със зехтин.
  5. Сервирайте с маслини, още няколко капки зехтин, малко прясно смлян черен пипер и риган.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер домати питка прясна мащерка оцет риган бяла захар маслини пресен босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче