Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да пием или не вода по време на хранене

Какво казват специалистите


Някои специалисти по храненето твърдят, че трябва да приемаме по 2 л вода на ден, а други - дори повече. Въпреки че мненията в тази посока са противоречиви, хидратацията на тялото е изключително важна за правилната му работа.

Често сме чували, че приемането на течности по време на хранене не се отразява добре на смилането на храната, тъй като се разрежда стомашната киселина. Френският диетолог и нутриционист Паулин Пиед обаче е на различно мнение и не е толкова крайна в заключенията си по този въпрос. Според нея, ако почувствате жажда по време на хранене, може да изпиете до две чаши вода. Това количество няма да повлияе особено негативно върху стомашните сокове, но при по-голямо, водата ще стигне бързо до червата и ще претовари стомаха.

Снимка: iStock by Getty

Най-често се изпитва жажда, когато се яде прекалено солена или прекалено сладка храна. Ако при ястия с повечко сол не е проблем да изпиете чаша вода, то при десертите е препоръчително да я избягвате. Показва го проучване, публикувано в списание Clinical Nutrition ESPEN, в което се казва, че консумацията на захар заедно с вода насърчава усвояването на глюкозата. Тази реакция действа благоприятно за задържането на мазнини в тялото. Ето защо учените препоръчват да се изчакат 30 мин., след като е консумирано нещо сладко. Така няма да настъпи нарушение на метаболитния процес.

Хубаво е да пиете по-голяма част от водата през деня, когато не се храните. Тя може да подтисне апетита, затова, ако сте гладни и нямате възможност да хапнете нещо веднага, пийнете вода.

Доброто хидратиране започва още от сутринта със ставането от сън. Преди кафето и закуската изпийте чаша топла вода, за да "измиете" тялото си отвътре и да му помогнете да задвижи всички жизнени процеси правилно.

Не се ограничавайте в приема на вода. А ако искате да разберете защо е толкова полезна за организма, вижте в текста долу.

Дайте оценка:

Тагове: вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче