Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Магията на водата

И ключовата роля, която има за пълноценния ни начин на живот

От Маргарита Капитанска
Маргарита Капитанска

Можем да кажем, че водата е стара колкото света. Учените все още се опитват да открият отговора на тази загадка, но засега всички теории остават просто предположения.

Едно обаче знаем със сигурност - водата е живот и ние не бихме могли да съществуваме без нея.

От векове тя присъства в обичаите и традициите на древните общества. Смятана е за живо същество, което притежава памет и чува всяка наша изречена дума. Притежава магически имена като "мълчана вода" или "целебна вода", а хората вярвали, че е способна да излекува дори болести, признати от конвенционалната медицина като нелечими.

Но нека се върнем в наши дни и видим с какво тази така нужна за тялото ни прозрачна течност е специална и защо е важно да я направим неизменна част от ежедневието ни.

Доказано е, че човек може да издържи без храна до 70 дни, ако има достатъчен излишък от мазнини. Но без вода, той няма да оживее повече от 6-7 дни.

Това заключение води след себе си безброй въпроси, които силно вълнуват не само обикновения човек, но и науката. Затова нека видим с какво водата е толкова ценна за организма и какво количество трябва да пием на ден, за да бъдем добре хидратирани и във форма за предизвикателствата, с които трябва да се справяме.

Защо трябва да пием вода?

Водата е жизненоважна за здравето ни. Тя има ключова роля за много от процесите на тялото, като например да доставя хранителни вещества до клетките, да прочиства организма и да регумира телесната ни температура.

В този ред на мисли, когато излизате навън, е добре да носите вода със себе си. Винаги я предпочитайте пред газираните напитки, които освен много захар, съдържат и други вредни съставки.

Колко вода трябва да пием на ден?

По този въпрос съществуват множество теории. Количеството вода, което приемаме ежедневно зависи от няколко неща - колко активни сме през деня, какво е здравословното ни състояние, колко сме високи, колко килограма тежим, какъв е полът ни и още други фактори.

Според Institute of Medicine във Вашингтон препоръчителното количество вода на ден за мъжете е около 3 л., докато за жените то е 2 л. За бременните и кърмещи жени литрите се увеличават съответна на 2.3 л. и 2.8 л. Децата и тийнейджърите пък е добре да приемат по 1.3 л.-1.9 л. през деня.

Въпреки това обаче всеки организъм е различен, носейки своята индивидуалност.

В днешно време съществуват много варианти на онлайн калкулатори, които изчисляват дневните милилитри вода според теглото. Може да го сметнете сами като всеки килограм тегло умножите по 0.30-0.35 л. Крайният резултат ще ви даде ориентир по колко горе-долу вода е добре да приемате, докато вършите ежедневните си задължения. Може да увеличите количеството, ако в този ден имате по-голяма физическа активност.

Напитките, съдържащи кофеин, хидратират ли ни допълнително?

Традиционно кофеинът се съдържа в кафето и някои видове чай, но също така можем да го открием в съдържанието на енергийните и газирани напитки.

Дали кофеинът е диоритик или не, е спорна теория и дори да имате усещането, че посещавате по-често тоалетната по малка нужда след сутрешното си кафе, вие няма да изхвърлите повече течност, отколкото сте приели. Затова бъдете спокойни, но имайте предвид, че прекаляването с този вид напитки може да ви направи нервни, да повлияе съня ви и да предизвика главоболие. В този случай водата би помогнала да изчистите по-бързо тялото си от действието на кофеина.

Какво води след себе си свръх хидратацията?

Терминът "дехидратация" като че ли е по-познат от свръх хидратацията, но и двете състояния носят своите негативни последици.

Не случайно подсъзнателно сме подтиквани да търсим така наречената "златна среда", тъй като никоя крайност не носи положителни резултати. Същото е и с пиенето на вода. Колкото и безобидна да изглежда, тя е регулатор на точно определени функции в организма и когато прекалим с консумацията ѝ, настъпват нарушения в работата на тялото. С прекомерния прием на вода може да променим нивата си на електролити, както и на важните елементи хлорид, натрий и калий.

Дехидратацията води след себе си симптоми, включващи зачервяване на кожата, силна жажда, умора и учестено дишане, докато свръх хидратацията може да ви накара да се почувствате объркани, да предизвика главоболие, гадене и различни спазми. Затова нито едното, нито другото състояние трябва да се подценява.

Водата е най-добрият избор за добро здраве

Живеем в свят на изобилие и изборът какво да включим в дневното си меню е нелека задача. Изкушаващите напитки от рафтовете в магазина примамват с интересните си цветове и опаковки, но по качества не биха могли да заместят водата. А приемайки нужното ѝ количество за деня, винаги ще бъдете заредени с енергия и ще помагате на тялото си да изпълнява задълженията си с лекота.

За да разнообразите вкуса на водата, към нея може да добавите резенчета краставица или стръгчета прясна мента или розмарин.

Дайте оценка:

Тагове: вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче