Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Безценният шафран – кралят на подправките

Шафранът е една от най-ценните и скъпи подправки в света. В което и ястие да бъде добавен, той му придава богат златист цвят, неустоим аромат и изразителен вкус.

От древни времена шафранът се използва в персийската, арабската и европейската кухня. Събира се ръчно от цвета на специален сорт минзухар, носещ същото име. Всъщност, ценното от цялото растение са трите близалца, излизащи от красивите му лилави цветове и те са тези, които се използват в кулинарията както цели, така и смлени на прах.

Шафранът е изключително деликатен и ароматен. Вкусът му трудно може да се опише, но веднъж сложен в ястие, е невъзможно да бъде сбъркан.

Екзотичната подправка впечатлява и с цената си, която започва от 500 долара и достига до впечатляващите 5 хил. долара за 450 г. За нея обаче си има обяснение, криещо се зад трудоемкия метод на събирането на шафрана, което се случва почти изцяло на ръка.

Специалният минзухар е родом от Мала Азия и първоначално е бил култивиран, за да се използва в правенето на лекарства, парфюми, багрила, слаган е в напитки и ястия. Днес подправката се отглежда предимно в Иран, Гърция, Мароко и Индия.

Шафранът крие и магически свойства, които влияят благоприятно на цялото тяло. Пълен с антиоксиданти той има защитни функции срещу вредните UV лъчи, помага на кожата да се възстанови от стресовите фактори на околната среда, спомага за по-бързото зарастване на рани, като увеличава обмяната на клетките, намалява хиперпигментацията и успокоява възпалителните процеси.

Снимка: Unsplash

Отвъд ползите му за здравето шафранът се съчетава добре с голямо разнообразие от храни, като започнем от ориз и паста и стигнем до зеленчуци, месо, дори и десерти. Само една щипка от него ще придаде златист цвят и мистериозен аромат на всяко ястие. За негов заместител често се ползват куркумата или растението шафранка.

Както към всяка сушена билка и подправка, така и към шафрана трябва да се подхожда с особено внимание. Това е важно, тъй като времето, в което човек може да се възползва максимално от аромата му, не е никак дълго. За да бъде удължено обаче, шафранът е добре да се държи в херметически затворен съд на хладно и тъмно място, без пряка слънчева светлина. Така шафрановите близалца ще запазят максимално наситения си вкус до шест месеца, а държани във фризера, биха издържали дори една година.

Смленият шафран може да се съхранява по същия начин, но срокът му на годност е значително по-кратък, тъй като той вече е изгубил част от силния си аромат.

При всички положения не бива да изпускате възможността да използвате тази впечатляваща подправка у дома. Ако до този момент не сте го направили, купете малко количество, за да не застоява в кухненския ви шкаф, и с щипка вдъхновение изненадайте любимите си хора с невероятно ястие, подправено с шафран. Гарантирано той ще отвори сетивата ви за още интересни кулинарни приключения.

Дайте оценка:

Тагове: шафран

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче