Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Белгийските гофрети, които носят новогодишен късмет

А вие обичате ли ги


Гофретите имат специално място в сърцето на Белгия. Сякаш са се превърнали в синоним на страната, както багетата мигновено бива свързвана с Франция.

"Белгия има много повече рецепти за гофрети от която и да е друга държава", разказва за Би Би Си Регула Изавен, фламадски кулинар и автор на готварски книги.

В последната си книга Festival Baking from the Heart of the Low Countries, издадена през 2023 г., тя показва кулинарното национално богатство на своята родина Белгия, а из страниците на изданието читателите могат да открият 13 различни рецепти за гофрети, открояващи се по съставки, форма, текстура и дори по начина, по който се консумират.

"Всички те имат своето значение. Ако бъде посочена само един вид гофрета, която да представлява Белгия пред света, културата ми на хранене би се опростила", допълва Изавен.

Снимка: Unsplash

В последната си готварска книга тя включва кръгла по форма и карамелизирана гофрета, чиято рецепта датира от XVIII в. и носи името на белгийския град Лиеж, където е и приготвена за първи път. Именно тя е и най-разпространена в страната и може да я срещнете навсякъде по уличните павильончета на Белгия.

Друга уникална рецепта, която присъства в кулинарната книга на Изавен, е тази за правоъгълните хрупкави фламандски гофрети известни днес като брюкселски. Те датират от XIX в. и се поднася поръсена с пудра захар, сметана и някои допълнителни добавки като плодове и шоколадов сироп, които Изавен не одобрява.

През вековете са съществували различни от днешните гофрети. Имало е такива, които са опитвали само благородниците, а видът им сякаш отговарял на изтънченото им небце. Сладките изкушения били крехки, тънки и с маслен вкус. Този вид гофрети съдържа и повече захар от останалите и тъй като в миналото тя била скъпа съставка, хрупкавите гофрети се приготвяли само по празници и най-вече за Нова година.

Снимка: Unsplash

Не е известно кога е приготвена първата гофрета, но според проучвания на Изавен едно от първите места, където се появява железният уред за тези лакомства, е в земите на Бенелюкс. В момента той е изложен в музея Gruuthusemuseum в белгийския град Брюж, а учените предполагат, че е произведен между 1430-1450 г.

Първите рецепти за гофрети са записани в книга в началото на XVI в. в района на Белгия, който днес е познат като Фландрия. Едуард Кодерлие, известен още като бащата на белгийската кухня, написва първата готварска книга с регионални рецепти през 1861 г., в която се откриват рецепти за фламандски и брюкселски гофрети. По това време във всеки град в страната съществуват чайни, където се предлагат тези лакомства. По-изисканите от тях може ли да си позволят да пътуват из различни градове, за да предлагат гофретите си.

Векове наред тези специфична вафли се свързват с веселието по време на зимните празници, като се появяват навсякъде по белгийските улици от 11 ноември до Нова година.

Снимка: Unsplash

В наши дни не е необходимо да чакаме определен период от годината, за да похапнем гофрети. На някои места в Белгия обаче предпочитат това да се случва точно в новогодишните дни, за да може домашно приготвените гофрети да им донесат късмет. И според белгийските традиции, това е най-добрият начин да привлекат успеха на тяхна страна през идната година.

"Те донасят късмета на хората веднага, щом започнат да ги приготвят у дома", заключва Изавен.

Дайте оценка:

Тагове: яйца бяла захар пудра захар бяло брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче