Необходими продукти:
- 6 яйца
За кексовата смес:
- 2 яйца
- 2/3 ч.ч. кисело мляко
- 1 и 1/3 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 70 г. разтопено масло
- 100 г. шунка
- 2-3 бр. кисели краставички
- 100 г кашкавал
- За крема:
- 200 г. маскарпоне
- 2-3 с.л. заквасена сметана
- сладкарска боя
- за калинките:
- чери домати
- маслини
Начин на приготвяне:
- В малка тенджерка се слага вода с 1 ч.л. сол да заври.
- Шестте яйца се слагат в купа с топла вода и когато водата в тенджерката заври, се поставят в нея за 5-6 минути. След това се изваждат и се оставят в купа с вода и лед.
- Щом изстинат се обелват внимателно. Оставят се в хладилник, докато се приготви кексовата смес.
- В голяма купа се разбиват яйцата. Към тях се прибавят млякото, брашното, бакпулвера и маслото. Разбива се до получаване на гъсто кексово тесто.
- Шунката и краставичките се нарязват на ситно. Кашкавалът се настъргва на ренде. Всички продукти се прибавят към кексовата смес.
- Във форми за мъфини се поставят хартиени капсулки. На дъното на всяка форма се сипва по 2 ч.л. от сместа, като се притиска в средата, за да се получи „легло“.
- Останалата смес се прехвърля в пош.
- Яйцата се изваждат от хладилника и се поставят изправени в получените „легълца“. С помощта на пош останалата кексова смес се разпределя около и върху яйцата (трябва да бъдат изцяло закрити). Кексчетата се пекът в предварително загрята на 200°С фурна за около 30 минути.
- Маскарпонето и заквасената сметана се разбиват с миксер. Крема се шприцова върху вече изстиналите кексчета. Украсяват се с калинки, направени от чери доматчета и маслини.