Питки с пържена кайма, лук и подправки

Категория:
Време за приготвяне:
0 минути
от: Марияна Желевана 24.04.2017г.

Продукти

Олио за пържени на каймата и лука
Олио за пържене на питките
Брашно – 600 г.
Вода – 200 мл.
Вада -1/2 ч.ч и 2 с.л брашно за кваса
Мая кубче-1/2
Сол-1 щипка
Захар – 1 щипка
Черен пипер – на вкус
Оцет – 1 с.л
Чубрица – на вкус
Лук стар кромид – ½ глава
Кайма свинска кълцана – 300 г.
Олио – 2 с.л

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голяма, дълбока тава със сито. Правим по средата кладенче. Стопляме си ½ ч.ч вода и в нея слагаме ½ кубче мая и 2 с.л брашно и размиваме добре. След като маята шупне я слагаме в кладенчето с 1 с.л оцет.Добавяме 2 с.л олио и 1 щипка сол и 1 щипка захар.Замесваме меко тесто в тавата. После прехвърляме и пак месим върху набрашнен плот. Ползвам брашно на София Мел и мая Виво.Замесваме хубаво тестото и го покриваме с кърпа. През това време в дълбок тиган слагаме малко олио на дъното да се сгорещи. Намачкваме с ръце каймата. За тези питки ползвам кълцана кайма на килограм, в случая на Пикант, преценете вие каква ще сложите.Почистваме от люспите глава стар лук кромид. Ще ни е нужен ½ от нея. Нарязваме я на ситно. Прибавяме лука при сгорещеното олио. Разбъркваме с дървена лъжица. Добавяме каймата. Овкусяваме с черен пипер и чубрица. Аз слагам ¼ ч.л черен пипер и 1 ч.л чубрица.Всичко е според вкуса. Разбъркваме.Пържим каймата докато си смени цвета. Не я препържваме много. Докато сме приготвели каймяната смес тестото вече е втасало.Разделяме тестото на 16 бр. част. Частите трябва да са равни по големина. Оформяме ги с ръце като форма наподобяваща кюфте. Подреждаме си ги върху кърпа и ги покриваме. Набрашняваме си плота. Разточваме всяка топка с диаметър 15 см. Прехвърляме запържената кайма с лука и подправките в друг съд близо до нас да ни е лесно да работим. Слагаме от каймяната смес в средата на всяка окръжност. От сместа по средата слагаме 1-2 с.л. Прегъваме и притискаме с пръсти. Трябва да се получат полуокръжности т.е загърнати питки. Така процедираме и с другите топки тесто. Нареждаме си ги върху голяма кърпа и ги покриваме докато правим и другите питки. Загряваме в чист тиган олио за пържене и пържим питките от двете страни. Хапваме пълнените питки с компот по възможност домашен. Да ви е сладко! Топла и вкусна закуска подходяща за приготвяне през уикенда.

Коментари