Козунак за начинаещи - в хлебопекарна

Категория: / Великден / Тестени
Време за приготвяне:
300 минути
Аватарот: Соня Шатевана 15.04.2017г.

Продукти

За три козунака с тегло по 450 г, форми с размер около 26/12 см.

3 яйца
180 г захар
100 мл прясно мляко
150 г заквасена сметана
1/3 ч.л. сол
60 мл олио
1 с.л. бренди
1 с.л. лимонов сок
есенция*
75 г масло (равни части масло и свинска мас)
600 г брашно (за козунаци)
10 г суха мая
80 г стафиди

Пълнеж
1 бурканче от 400 г сладко по избор (сини сливи)

За намазване

1 яйце
1 с.л. пр. мляко
бадеми , кристална захар
*или 1/2 капсула готова "козунак" + 1/2 ванилия
или настъргана лимонова кора на 1/2 лимон, настъргана кора 1/2 портокал + ванилия + ром

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до гъста пяна.
Последователно се прибавят млякото, заквасената сметана, солта, есенциите, олиото и се разбърква леко.
Получената смес се изсипва на дъното на контейнера на хлебопекарната.
Отгоре се посипва брашното и маята.
Машината се включва на програма "тесто". Моята е 1 час и 30 мин.
Маслото (маста) се загрява леко в микровълновата.
Когато хлебопекарната започне да меси, капакът се вдига и разтопената мазнина се налива на части, за да може по-лесно да се усвои от тестото. Оставя се машината да завърши цикъла на месене и втасване.

Програмата се повтаря. При мен не може да втаса от първия път, а е необходимо и по-продължително месене, така че просто повтарям цялата програма "тесто".
Накрая трябва контейнерът да е пълен с много меко тесто "на балончета".
Тестото се изважда на намазнен плот (с олио) и се обработва с намазнени ръце.
Ако стафидите не са добавени вече, сега се добавят и тестото се обръща няколко пъти на ръка, докато се разпределят равномерно.
Получава се около 1400 г тесто, което се разделя на 3 равни части.
Всяка част се разделя допълнително на още 3 части и се оформят топки.
Сладкото се оставя в цедка, за да се отцеди сиропът.
Всяко топче се разтегля  и се пълни с избраната плънка.
Заплитат се по 3 и се оформят три козунака.
Поставят се в намазнени и покрити с хартия за печене съдове (кексови форми)  и се оставят да втасват покрити с кърпа на топло (Фурната се загрява до 50 С и се намалява.). Козунаците трябва да утроят обема си. Отнема от 1 до 2 часа.

Коментари