Гриловани праскови с ром и крем маскарпоне

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
30 минути
от: Irina Andreeva Jolieна 21.08.2016г.

Продукти

3-4 праскови
150 г захар
около 50 мл ром
ядки шамфъстък (може да използвате вашите любими)

За крема:

250 г сирене маскарпоне
2 белтъка 
150 мл сладкарска сметана 
100 г захар
1 ванилия

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците със захарта на сняг и прибавете маскарпонето и разбитата вече пухкава сметана. Добавете ванилията и сипете крема в подходящ съд. Приберете във фризера, за да се получи крем-сладолед.

Измийте прасковите и ги разполовете на две. Махнете костилките и ги оваляйте хубаво в захарта. Сложете ги в загрят грил тиган и щом започне да се карамелизира захарта, налейте малко ром. Гответе около минута две или докато прасковите започнат да придобиват златист цвят. Обърнете ги внимателно и повторете процедурата. Може да сипете и малко вода след рома, защото алкохола се изпарява бързо. Ще се получи невероятен сос.

Сервирайте "пияните" праскови още топли с лъжица крем, поръсете с нарязани на ситно ядки и полейте с малко сос. Ядките може да запечете предварително или да използвате сурови.

Коментари