150 г захар
около 50 мл ром
ядки шамфъстък (може да използвате вашите любими)
За крема:
250 г сирене маскарпоне
2 белтъка
150 мл сладкарска сметана
100 г захар
1 ванилия
Разбийте белтъците със захарта на сняг и прибавете маскарпонето и разбитата вече пухкава сметана. Добавете ванилията и сипете крема в подходящ съд. Приберете във фризера, за да се получи крем-сладолед.
Измийте прасковите и ги разполовете на две. Махнете костилките и ги оваляйте хубаво в захарта. Сложете ги в загрят грил тиган и щом започне да се карамелизира захарта, налейте малко ром. Гответе около минута две или докато прасковите започнат да придобиват златист цвят. Обърнете ги внимателно и повторете процедурата. Може да сипете и малко вода след рома, защото алкохола се изпарява бързо. Ще се получи невероятен сос.
Сервирайте "пияните" праскови още топли с лъжица крем, поръсете с нарязани на ситно ядки и полейте с малко сос. Ядките може да запечете предварително или да използвате сурови.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност