Козунак с локум и орехи

Категория: / Великден / Тестени
Време за приготвяне:
140 минути
от: Vania Georgievaна 12.04.2016г.

Продукти

350 мл прясно мляко
5 яйца
300 г захар
80 г мас
80 г масло
20 мл олио
1 кубче мая
1/2 к.л. сол
1 кг брашно
1 пакет локум (портокалов)
100 г орехи
1 пакетче лимонова захар
1 пакетче лимонови корички
1-2 ванилии

Начин на приготвяне

Активираме маята в 100 мл топло мляко с 1 с.л. захар и малко брашно. Яйцата със захарта разбиваме много добре, пресяваме брашното и прибавяме от млякото и шупналата мая. Замесваме тесто, като към края започваме да прибавяме от разтопената мазнина. Тестото трябва да е хубаво, еластично и не твърдо. Оставяме на топло, покрито с кърпа, и след като е втасало добре, го разделяме на 6 топки.

Всяка правим на фитил, като разтягаме и с пръсти, забиваме парченца локум и натрошени орехи. От трите фитила оплитаме плитка и слагаме в намазана форма от фолио за козунак. Оставяме на топло да втасат, след което ги мажем с разбит жълтък, мляко и олио. Посипваме обилно със захар и печем на 160 градуса в загрята фурна.

Коментари