Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
Продукти за тестото:

125 мл вода
125 мл пълномаслено прясно мляко
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
110 г масло със стайна температура
140 г брашно
4-5 яйца със стайна температура, допълнително 1 яйце (ако се наложи) за намазване

Продукти за крема:

800 мл прясно мляко
1 шушилка ванилия
3 жълтъка
2 яйца
250 г захар
60 г брашно
50 г царевично нишесте
150 г студено масло, нарязано на кубчета

Продукти за заливката:

150 мл вода
70 г захар
120 г заквасена сметана
130 г натурален шоколад, нарязан на дребни парчета
2 с.л. нишесте

В тенджера се смесват водата, млякото, захарта, солта и маслото. Загряват се на умерен огън, докато маслото се разтопи и сместа заври. Когато сместа заври добре, в нея наведнъж се изсипва брашното. Разбърква се енергично с дървена лъжица. Разбъркването продължава, докато започне да се образува тесто. Тестото трябва да се отлепя от стените на тенджерата. Продължава да се бърка на умерен към слаб огън за още 20-30 секунди.

Готовото тесто се прехвърля в купа и се оставя да се поохлади преди да се добавят яйцата към него, но трябва да бъде все още топло. Яйцата се добавят едно по едно към свареното тесто, като след всяко добавяне тестото се разбърква хубаво, докато яйцето се поеме и сместа стане еднородна. Продължава се с добавянето на яйцата, докато тестото стане гладко и лъскаво, не е твърдо, нито се разтича.

Тестото се прехвърля в сладкарски пош с широк кръгъл накрайник. Шприцоват се малки кръгове на разстояние един от друг. Намазват се с разбито яйце, като същевременно се заглаждат на повърхността с четката. Профитеролите се пекат в предварително нагрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.

Крем: Млякото се изсипва в тенджера. Ваниловата шушулка се разполовява на две по дължина с остър нож. Семенцата се остъргват и заедно с шушулката се добавят към млякото. Млякото с ванилията се загрява на умерен огън, докато започне да ври. Междувременно в купа се смесват жълтъците, яйцата и захарта. Разбиват се с миксер, докато сместа изсветлее и се сгъсти. Към нея се добавят брашното и царевичното нишесте. Разбъркват се на ръка или на ниска скорост с миксера. Врялото мляко се прецежда и се добавя към яйчната смес на тънка струйка и при непрекъснато разбиване. Сместа се връща в тенджерата и се слага на умерен огън. Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка, докато се сгъсти и се получи плътен крем. Отстранява се от огъня и в него се добавя студеното масло на няколко пъти, като след всяко добавяне кремът се разбърква хубаво, докато маслото се разтопи и се поеме от сместа. Кремът се охлажда на стайна температура като се разбърква периодично.

Има два начина за слагане на крема. Единият е като се направи малка дупчица отдолу на всеки профитерол и с помощта на шприц се пълни кремът. Ако са по-големи, може да се изреже капаче отгоре и да се напълнят.

Заливка: Всички продукти се смесват в касерола и се загряват на умерен огън. Сместа се разбърква, докато захарта и шоколадът се разтопят. Сосът се вари 3-4 минути, докато се сгъсти и се задържа върху гърба на лъжица.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче