Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
за форма с диаметър 22 см
10-12 порции

блат

    3 белтъка
    няколко капки портокалов сок
    50 г захар
    1 жълтък
    1 с.л. олио
    ванилия
    настъргана кора на половин портокал
    щипка сол
    30 г брашно - 3 с.л.
    10 г какао - 1 с.л.
    50 г смлени орехи - 5 с.л.

шоколадов мус

    3 жълтъка
    1 яйце
    60 г захар
    портокалова редукция от 100 мл портокалов сок и 1 с,л коняк*
    настъргана портокалова кора на 1/2 портокал
    ванилия
    160 г шоколад 52 % какао
    250 мл течна животинска сметана - мин. 30 % масленост
    1 с.л. пудра захар



*портокалова редукция - 100 мл портокалов сок се завира с 1 с.л. коняк и се вари на слаб огън до редуциране до 50 мл

блат

Белтъците се разбиват с няколко капри портокалов сок до твърда пяна.
Прибавя се захарта, постепенно и разбиването продължава до пълното й усвояване.
Жълтъкът се разбива с вилица заедно с олиото и се изсипва при белтъците.
Разбива се до еднородна смес.
В купа се смесват смлените орехи, брашното, какаото, солта, портокаловата кора и ванилията.
Белтъчната маса се добавя на части към сухата смес като се бърка с шпатула.
Изсипва се в застлана с домакинска хартия и намаслена форма.
Пече се на 175 С в предварително загряна фурна до златисто - около 30 минути.
Изчаква се да изстине и се изважда от формата.

крем

Белтъците и цялото яйце се разбиват със захарта на водна баня за около 8 -10 минути, докато сместа започне да се сгъстява. Прибавя се портокаловата редукция, кората и ванилията.
Отдръпва се от огъня и се добавя начупения шоколад, бърка се до пълното му разтваряне, ако е необходимо се загрява на водната баня отново.
Сметаната (студена от хладилника) се разбива заедно с пудрата захар с помощта на миксер до твърда пяна (внимава се да не се пресече, ако се бие твърде дълго).
Много внимателно,  лъжица по лъжица, сметаната се смесва с шоколада.
Блата се поставя върху тортена чиния и се стяга с ринг.
Шоколадовия мус се изсипва отгоре и се заглажда.
Оставя се покрита в хладилника за няколко часа.

Тортата  се украсява с карамелизирани портокалови резенчета**  и тъмен шоколад*** или по избор.

**Карамелизирани портокалови резенчета - в съд с незалепващо покритие се загрява, на ниска степен на котлона, 1 кафена чаша захар с 2-3 с.л. вода до получаване на светъл карамел. Портокалът се реже на тънки резени и с помощта на шипка всяко резенче се потапя в карамела.Изважда се и се подреждат върху хартия за печене.

***Фигурки от шоколад - 50 г шоколад се начупва в 1-2 с.л. сметана, загрява се на микровълновата за 30 сек и се разбърква до пълното разтваряне на шоколада. Прехвърля се в пош или в кесия, на която се прави много малка дупчица. Фигурките се рисуват върху хартия за печене (може да се нарисуват предварително върху хартията), оставят се да изсъхнат и се слагат върху тортата преди сервиране.

Аз не се справям много с рисуването, но идеята е лесно изпълнима :) Другата украса на тази торта са шоколадови трюфели по края и кокосови стърготини отстрани.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче