Необходими продукти:
- 250г масло на стайна температура
- 250 г кафява захар плюс още 2-3 с.л.
- 300 г самонабухващо брашно
- 4 яйца, разбити
- 50 г орехи, изпечени и нарязани на ситно, по желание
- 200 мл силно кафе (еспресо или разтворимо), охладено
За глазурата:
- 500 г маскарпоне
- 2 с.л. кафява захар
- какао на прах за украса
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Намажете с масло 2 х 20см форми за торта и покрийте дъното с хартия за печене.
- Разбийте маслото и захарта с миксер до получаването на кремообразн смес.
- Добавете брашното и яйцата наведнъж и продължете да разбивате, докато се смесят равномерно.
- Сложете орехите (ако използвате) и половината от кафето.
- Изсипете сместа в подготвените форми и печете за 25-30 минути, или докато станат златисти и добре бухнали.
- Оставете блатовете във формите за 5 минути преди да ги обърнете върху решетка.
- Подсладете останалото кафе с допълнителната захар и напоете блатовете с по 4 с.л. Оставете ги да изстинат напълно.
- През това време направете глазурата.
- Прехвърлете маскарпонето в голяма купа и разбийте в него захарта и останалото кафе, докато сместа стане гладка и кремообразна.
- Използвайте около половината от глазурата, за да сглобите блатовете заедно, след което разпределете останалата част от нея върху горната част на тортата.
- Украсете с какаото.
- Съхранявайте тортата покрита в хладилника и консумирайте до 2-3 дни.