Необходими продукти:
- 320 г готово бутер тесто
- 250 г пресни кайсии (почистете ги от костилките и ги разполовете)
- 1 супена лъжица филетирани бадеми
- 3 с.л. конфитюр от кайсии
- Сладолед за сервиране
За марципана:
- 455 г пудра захар
- 450 г смлени бадеми
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 2 яйца, разбити
- ½ чаена лъжичка лимонов сок
- 4 супени лъжици сметана
Необходими продукти:
- Първо направете марципана. Смесете захарта със смлените бадеми и ванилията в голяма купа. Направете кладенче в средата. Запазете 1 чаена лъжичка от разбитото яйце в малка чиния, след което изсипете останалото в кладенчето заедно с лимоновия сок.
- Разбъркайте всичко добре, след което добавете сметаната, по 1 супена лъжица наведнъж, докато сместа стане годна за мазане (може да не ви трябва цялата сметана).
- Охладете за 20 минути, ако е твърде топло, за да се разнесе правилно.
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Разточете бутер тестото върху плоска тава, покрита с хартия за печене, след това го нарежете леко около краищата, за да направите борд от 1,5 см - внимавайте да не режете докрай.
- Внимателно надупчете тестото с вилица, за да не се надига по време на печене.
- Разпределете марципана върху средата на тестото, без да стига по краищата.
- Отгоре се наредете кайсиите с разреза надолу.
- Намажете бордовете със запазеното разбито яйце, след което печете за 15 минути.
- Разпръснете отгоре филетираните бадеми. Печете още 5-10 минути, докато бадемите станат златисти и тестото се изпече.
- Затоплете сладкото на слаб огън, след което с четка намажете кайсиите.
- Нарежете на квадрати и сервирайте сладкиша топъл със сладолед.