Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладкиш с бутер тесто и кайсии

Лесно предизвикателство

30’ Подготовка
20’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 320 г готово бутер тесто
  • 250 г пресни кайсии (почистете ги от костилките и ги разполовете)
  • 1 супена лъжица филетирани бадеми
  • 3 с.л. конфитюр от кайсии
  • Сладолед за сервиране

За марципана:

  • 455 г пудра захар
  • 450 г смлени бадеми
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 2 яйца, разбити
  • ½ чаена лъжичка лимонов сок
  • 4 супени лъжици сметана

Необходими продукти:

  1. Първо направете марципана. Смесете захарта със смлените бадеми и ванилията в голяма купа. Направете кладенче в средата. Запазете 1 чаена лъжичка от разбитото яйце в малка чиния, след което изсипете останалото в кладенчето заедно с лимоновия сок.
  2. Разбъркайте всичко добре, след което добавете сметаната, по 1 супена лъжица наведнъж, докато сместа стане годна за мазане (може да не ви трябва цялата сметана).
  3. Охладете за 20 минути, ако е твърде топло, за да се разнесе правилно.
  4. Загрейте фурната до 200 градуса.
  5. Разточете бутер тестото върху плоска тава, покрита с хартия за печене, след това го нарежете леко около краищата, за да направите борд от 1,5 см - внимавайте да не режете докрай.
  6. Внимателно надупчете тестото с вилица, за да не се надига по време на печене.
  7. Разпределете марципана върху средата на тестото, без да стига по краищата.
  8. Отгоре се наредете кайсиите с разреза надолу.
  9. Намажете бордовете със запазеното разбито яйце, след което печете за 15 минути.
  10. Разпръснете отгоре филетираните бадеми. Печете още 5-10 минути, докато бадемите станат златисти и тестото се изпече.
  11. Затоплете сладкото на слаб огън, след което с четка намажете кайсиите.
  12. Нарежете на квадрати и сервирайте сладкиша топъл със сладолед.

Дайте оценка:

Тагове: яйца пудра захар ванилия заквасена сметана бадеми готварска сметана лимонов сок сладолед бутер тесто кайсии

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче